519 четения

Илиян Личев за 20 години служба никога не е стрелял по човек, винаги търси доброто у хората

Шефът на Криминална полиция в областната дирекция на МВР смята, че е постигнал мечтите си

 

НАЧАЛНИКЪТ НА КРИМИНАЛНА ПОЛИЦИЯ В ОБЛАСТНАТА ДИРЕКЦИЯ НА МВР във Велико Търново никога не е стрелял по човек, макар да работи в системата 20 години. За сметка на това се е нагледал на престъпления, а от две години под неговото ръководство действа спецзвено за лов на телефонни измамници, каквото има само още в две дирекции в страната. Главен инспектор Илиян Личев има над 10 награди, които са закачени в кабинета му, а миналата година получи и почетен знак трета степен точно за разбиване на ало мафията. Казва, че няма много приятели, но пък са верни, че винаги търси доброто в човека и гледа да помага за влизане в правия път. Гневи се, когато екипът му свърши работата, но после няма реализация от следващите по веригата.

Сн. личен архив

ИМА МОРСКИ ТЕН, КОЙТО ОБАЧЕ СЕ ОКАЗА ОТ ДРУГО – ОТ МЕСЕЦИ ПОЛИЦАЯТ СТРОИ НОВА КЪЩА В ШЕМШЕВО С ДВЕТЕ СИ РЪЦЕ. Понеже му се отдава почти всичко, дори и да зида. Помагат му баща му, брат му и приятели. Този дом ще бъде за двете прекрасни дами, които са любовта на живота му. Дъщеричката Тея, която е на 9 г., и приятелката му Цветомира, която е на 33 години. Тя е запалена по ралитата и автомобилите и има доста победи в дамски ралита за майсторско шофиране, вероятно над 10. Тея играе зумба, а преди е ходила и на плуване. За тях двете Илиян Личев казва, че са смисълът на неговия живот. Цветомира няма нищо общо с полицията и са заедно от две години, но още никой не е предложил брак на другия. „Те двете ме карат да се чувствам много добре и да съм щастлив. Що се отнася до поста, който заемам в момента в полицията, също е за мен и смятам, че съм сбъднал мечтите си. В Криминална полиция сме чудесен екип от 12 души, има и млади хора, като Тошко Пенев например“, споделя топченгето, което за малко бе и на директорския стол.

Всъщност той е станал полицай случайно и благодарение на вуйчо си Емил Тошев. Той го подтикнал да влезе в Академията, като паралелно кандидатства право в СУ, но тогава не го приели и той станал полицай. После завършил и правото. След 20 г. в полицията казва, че е обикновен човек и не парадира с това, което може и знае. „Най-голямата награда за мен е, след като разкрием престъпление, но пък местопроизшествията никога не се забравят, макар да си мислим така. Помня още първия труп на починал от свръхдоза, на който бях на оглед като разследващ полицай, първата катастрофа, когато един тир уби затворник от нашето общежитие, закъснял да се прибере, и не забравям телефонните измамници, които не могат да се поправят“, споделя Илиян Личев. И припомня, че откакто съществува специалното звено от трима души, са разкрити измами за над 4 млн. лв. в нашата и други области. При едно такова преследване на ало измамник в друга област един от нашите полицаи гръмнал бандита в условията на неизбежна самоотбрана. Сега служителят на реда трябва да доказва това пред съда, защото е изправен пред Темида. В такива случаи Илиян Личев не може да се побере в кожата си.

„В закона е записано, че трябва да сме готови да реагираме адекватно на заплахата срещу нас и да гърмим при нужда и неизбежна самоотбрана. На мен лично досега не ми е се случвало да стрелям по време на служба по човек. Колегата обаче стреля и рани онзи измамник, а сега още продължават съдебните дела. Полицаят изживява много тежко всичко това, което се случи в Левски. Е, такива работи хората не знаят. Не знаят също какво значи, когато телефонът ти звънне нощем и трябва да скочиш и да отидеш на акция или на оглед на труп“, разказва криминалист N 1 по повод 5 юли – професионалния празник на служителите от МВР.

И завършва нашия разговор с обичайното си свежо чувство за хумор – той е богат човек и има всичко, което иска. Това лято трябва да сложи покрива на новия си дом и да избере басейн, който също смята да си монтира сам…

Нели СУКОВА

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!