144 четения

Лора Мирчева е единственият инструктор по танц и практика „Мандала“

Комплексът от медитации, специално дишане и плавни движения синхронизира и хармонизира тялото, душата и ума в едно

 

ЛОРА МИРЧЕВА Е ЕДИНСТВЕНИЯТ В ОБЛАСТТА ИНСТРУКТОР ПО ТАНЦ „МАНДАЛА“ и отскоро води занимания във Велико Търново и в Горна Оряховица. Самата тя танцува едва от около два месеца, но още с първите стъпки, които направила, разбрала, че това е нейната голяма страст. И признава, че мечтае някой ден да си има своя зала, в която регулярно, а не само веднъж в седмицата, да събира момичета и жени.

„Танцът „Мандала“ е комплекс от медитации, специално дишане и плавни движения, които напомнят на танц. Но е много повече, по-скоро е практика, която лекува, връща ни към нас самите, синхронизира и хармонизира тялото, душата и ума в едно. Това е женска практика, защото съдържа в себе си почти всички елементи, нужни на една жена да се свърже със своята автентична женственост. Може би тези, които никога не са чували за танца мандала, най-лесно ще си го представят, ако кажа, че това е т.нар. женска йога“, разказва Лора. И допълва, че движенията са древни и са комбинация от индийски и тайландски танци, има и елементи от танците на суфитите.

„Всъщност целта е да се изчистят тялото и умът. И да се върнем към женската си природа в този така мъжки и забързан свят. Все повече сме в главите си, мислим, помним, изчисляваме нещо, забравяме за тялото си. Да не казвам, че много често не знаем как да се държим като жени, как да вървим като жени“, обяснява Лора. После казва, че танцът, който тя преподава, много напомня на рисунките мандала. Докато тялото й извършва движения, то на практика рисува кръгове, спирали, осмици и вълни. „Ако някой снима с дрон отгоре, после ще видим, че всъщност с движенията си ние сме нарисували цветето на живота – единственото изображение, което съдържа в себе си до един аспектите на творението, всички математически формули, всеки закон на физиката, всяка хармония в музиката и всяка биологична жизнеформа“, казва още Лора.

Танцува се в кръг, защото кръгът е съвършенството. Движенията са лечебни и ако дамите не се откажат по някаква причина, още на втория месец ще усетят промените в тялото си, категорична е инструкторката.

Движенията засилват метаболизма, което води до сваляне на килограми, лицето се подмладява. Когато самата Лора започнала да се занимава активно с танца, забелязала, че много бързо са изчезнали всички неприятни женски симптоми, привличащата й сила станала по-голяма, щастливи случайности се заредили една след друга в живота й. Затова тя, без да се замисли, се записала в Академията за мандала практика и танц и завършила курса.

„Танцът „Мандала” е изключително подходящ за жени, които се усещат откъснати от своята женска природа и сила, живеят прекалено много в главата и са преуморени, не се чувстват достатъчно ценени и забелязани като жени, изживяват дисбаланс в своята сексуалност, имат нужда да възвърнат усещанията на удоволствие и наслада от живота. Когато каня дамите, казвам, че тази практика може да им помогне да намерят решения, които им се изплъзват, да решат здравословни проблеми. Освен това заниманията са изключително добри за бременни, които искат да подготвят хармонично тялото си за раждане, стига да карат безпроблемна бременност“, допълва още Лора.

Танцът е подходящ за момичета, които са навършили 16 г., защото тогава те започват да усещат женствеността си, та чак до дами на над 90 г. Танцува се винаги с дълга пола, защото роклята е важна за движението на енергията. Тя завихря енергията от земята към тялото. Затова и движенията се изпълняват с боси крака. „Не е нужно жените да са танцували. Това изобщо не е условие. Няма нужда да се притесняват, че не чуват музиката, че нямат усещане за ритъм, че бъркат стъпките. Това изобщо не е идеята на танца. Идеята е да се заобичаме“, обяснява Лора, която също така е сертифициран треньор по зумба и пилатес.

Лора е от Ловеч, но любовта я е довела във Велико Търново и тя вече приема старата столица за свой дом.

С. БОЯНОВА

3 коментара за “Лора Мирчева е единственият инструктор по танц и практика „Мандала“

 • 05.07.2019 в 22:42
  Permalink

  Първи стъпки в лудостта. Присъединете се.

  Отговор
 • 08.07.2019 в 9:18
  Permalink

  Може ли да посочите къде и в какво време се провеждат практиките и телефон за връзка ?

  Отговор
 • 07.11.2019 в 3:07
  Permalink

  Здравейте, как мога да се свържа с Лора?

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!