Наградиха служители на ОД МВР – Велико Търново, по повод Професионалния празник на полицията

На тържеството дирекцията се сдоби с 12 нови автомобила

 

БЛИЗО 100 УНИФОРМЕНИ БЯХА ОТЛИЧЕНИ С ГРАМОТИ И МЕДАЛИ В СТАРАТА СТОЛИЦА на специалното събитие, посветено на 140 години от създаването на МВР. Церемонията се състоя в сградата на Областната дирекция в четвъртък, като наградите връчи лично заместник-директорът комисар Христо Христов. Той поздрави колегите си и подчерта, че професията на служителите на ведомството е трудна и отговорна, обърната с лице към риска, лишена от илюзия и лукс, изискваща всеотдайност, лоялност и дисциплина.

Сред отличените бяха директорът на ОД на МВР старши комисар Димитър Машов и шефът на пожарната комисар Красимир Кръстев. Те получават съответно „Почетен знак II степен“ за безукорно поведение, постигнати трайни резултати и професионализъм при изпълнение на служебните си задължения. С по 100 лв. пък бяха поощрени главен инспектор Пламен Райков, главен инспектор Емануил Манолов и инспектор Красимир Косев. Призове получиха също участниците в турнирите по футбол и стрелба, в които се включиха всички подразделения на МВР в региона.

След церемонията бяха осветени 12 чисто нови патрулки, с които се сдоби дирекцията. Возилата са пристигнали преди около две седмици, но едва в четвъртък им е било монтирано необходимото оборудване. Автомобилите са осигурени по проект на Вътрешното министерство и ще заменят амортизиралите коли на ведомството в региона. Те са от марка „Шкода“ и три от тях ще останат във Велико Търново. По две ще подменят част от автомобилния парк в Горна Оряховица и Свищов, а по една ще влезе в редиците на останалите районни управления. Към днешна дата най-старите патрулки в региона са над 10-годишни, с около 300 000 изминати километри.

„Значително се подобрява автопаркът ни. Преди около година получихме девет автомобила „КИА“, които бяха изцяло за „Пътна полиция“, а новодошлите ще са само за „Охранителна полиция“, заяви комисар Христов.

По думите му проблем във ведомството продължава да е липсата на нови кадри. Лъч надежда обаче са 21 млади хора, избрали трудния път на професията.

„Има недокомплект в районните дирекции. Правим всичко възможно това да се преодолее, обявяват се конкурси. Последният такъв приключи преди 2 месеца, назначени са 21 полицейски служители, стажът им приключи и вече „са в боя“. Имаме нужда между 20 и 40 човека още за запълване на щата“, уточни заместник-директорът.

Малко по-късно в дирекцията бе открита и изложба под наслов „Въоръжението на българската полиция от Освобождението до 1944 година“. В нея бяха показани над 30 оръжия от колекцията на Регионалния исторически музей във Велико Търново. В експозицията присъстваха револвери, пистолети, картечни пистолети, леки картечници, няколко нападателни и отбранителни гранати и много интересни офицерски саби, които са били въоръжение в българската полиция и армията.

Галина ГЕОРГИЕВА

Снимки Светослав СТЕФАНОВ

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *