20 четения

Над 200 момчета и момичета събира третото издание на Детската лятна академия в община Елена

Тази година програмата е обогатена с нови идеи, състезания и игри

 

Тържественото й откриване стана на градския стадион с участието на малките академици и представители на институциите, които и това лято обединяват усилия за успешното й провеждане.

Събитието уважи заместник областният управител Ивета Кабакчиева. Кметът инж. Дилян Млъзев официално откри лятната академия и пожела на децата от Майско, Константин, Беброво и Каменари да научат интересни и полезни неща, да се забавляват много и да останат с приятни спомени от едно чудесно лято. Той благодари за съдействието на институциите, подкрепящи инициативата на общината – полиция, пожарна, Дарителско сдружение „Св. Иван Рилски“ в Балван, кметствата и читалищата в селата.

Директорът на РД „ПБЗН“ във В. Търново инж. Красимир Кръстев, началникът на РУ на МВР – Елена, главен инспектор Тодор Тодоров и от дарителското сдружение поздравиха децата, а те пяха песни, рецитираха и танцуваха. На стадиона имаше още демонстрации за гасене на пожар и с обученото полицейско куче Цезар.

Над 200 момичета и момчета, повечето участници от първото издание на лятната академия, ще се обучават около два месеца как да реагират при критични ситуации и да оказват първа помощ. Възрастните ще ги учат още на правилата за безопасно движение, за опасностите в интернет и вредата от наркотиците. Това лято програмата на детската академия е обогатена с нови идеи, състезания и игри. Добрите спортисти ще мерят сили в лекоатлетически турнир.

Първите си кулинарни умения желаещи ще получат от шеф-готвач Мартин Трухчев от „Ад в кухнята“ и ще се състезават кой готви по-добре. За по-сръчните се организира грънчарска работилница, а любителите на словото и театъра ще се включат в драматични етюди по „Змейова сватба“ на Петко Ю. Тодоров, от чието рождение се навършват 140 години. Бургаското дружество „Интересна наука“ ще гостува на малките академици с научно шоу „Щура лаборатория“, научната работилничка „Детска лаборатория“ и с мобилен планетариум. В рамките на академията ще има обмяна на опит с други градове, а за награда – среща и концерт с музикален идол на децата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!