48 четения

Създават общинска фирма за ремонти в старата столица

СПЕЦИАЛНО ОБЩИНСКО ЗВЕНО ЗА РЕМОНТИ НА ТРОТОАРИ, СТЪЛБИЩА, МЕЖДУБЛОКОВИ ПРОСТРАНСТВА, ОБЩИНСКИ ПЛОЩИ И СОБСТВЕНОСТ СЕ СЪЗДАВА ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО. По нареждане на кмета Даниел Панов в момента се прави оценка на разходите по закупуване на нужната техника и консумативи. В миналото великотърновското кметство имаше подобни звена под формата на общински фирми – „Благоустройство” и „Комунално стопанство”, но в предишните мандати те бяха закрити и работата им поета от частни компании. Това обаче коства на местната хазна доста повече средства. Според икономисти общинската фирма за ремонти ще пести поне 30 – 40 на сто от сметките, които се плащат в момента за свършената работа. Тя няма да си калкулира стандартната печалба от 20 на сто и повече за свършеното, както правят останалите, ще закупува тротоарни плочки, шахти и т.н. без оскъпяване и няма да си начислява ДДС за услугите. В първия мандат на кмета Панов бе създадена специална общинска фирма „Зелени системи”, която вече има близо 200 човека персонал и се занимава само с поддръжка на зелени площи и метене, а по този начин разходите за тази дейност бяха снижени драстично.

В МОМЕНТА ДИСКУСИОНЕН ОСТАВА ВЪПРОСЪТ САМО ДАЛИ НОВОТО ЗВЕНО ПО ПОДДРЪЖКА И РЕМОНТИ ДА СЕ ОБОСОБИ КАТО САМОСТОЯТЕЛНО ПРЕДПРИЯТИЕ, или да се увеличи щатът на общинската фирма „Организация на движението, паркинги и гаражи”. Тя също пести доста на местната хазна, тъй като се занимава с маркировката, контрола по спирането и поддръжка на знаковото стопанство. Напоследък нуждата от общински екипи за поддръжка на зелени площи е доста крещяща и заради пороите, които повреждат настилки и тротоари. На по-късен етап новата структура може да поеме и поправката на дупките по улиците. В кметството се върти идеята за създаване и на нова общинска фирма за охрана и контрол на обществения ред, както и на изпълнението на множеството наредби на Община Велико Търново, включително тези за шума, замърсяванията и т.н.

Стилян НАЙДЕНОВ

 

Един коментар за “Създават общинска фирма за ремонти в старата столица

  • 07.07.2019 в 16:42
    Permalink

    Добра идея! Дано се задейства,защото явно имаме нужда от подобно звено към Общината,за да се преодоляват по-бързо проблеми,като тези по улиците след поройните дъждове!

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!