47 четения

5000 български и румънски занаятчии ще предлагат стоки през електронен пазар, разработван във В. Търново

Домакинствахме на двудневен базар за старинните производства, традиции и обичаи

 

ЗАНАЯТЧИИ ОТ БЪЛГАРИЯ И РУМЪНИЯ УЧАСТВАХА В ГОЛЯМ БАЗАР, КОЙТО СЕ ПРОВЕДЕ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО ПРЕЗ УИКЕНДА В ЦЕНТРАЛНИЯ ПАРК НА ГРАДА – „МАРНО ПОЛЕ“. В него се включиха близо 100 производители, които представиха старинните производства, традициите и обичаите, характерни за регионите от двете страни на река Дунав. Базарът бе организиран от Община Велико Търново, асоциация „Диманш“ от Румъния и Българо-румънската търговска камара по съвместен проект за трансгранично сътрудничество. Пет хиляди български и румънски занаятчии пък ще могат да предлагат продукцията си през специализирана платформа за електронна търговия, която разработват партньорите по проекта. Платформата за интернет търговия с български и румънски занаятчийски стоки ще заработи до четири месеца. Тя също е част от трансграничен проект, който е на стойност 800 хиляди лева, и ще е напълно безплатна за ползване от всички занаятчии.

КМЕТЪТ ДАНИЕЛ ПАНОВ ПОСЕТИ ЛИЧНО БАЗАРА И РАЗГЛЕДА ВСИЧКИ БЛИЗО 40 ПАВИЛИОНА, РАЗГОВАРЯ СЪС ЗАНАЯТЧИИТЕ И ИМ БЛАГОДАРИ, ЧЕ СЪХРАНЯВАТ И ПОПУЛЯРИЗИРАТ КУЛТУРНОТО НАСЛЕДСТВО, което е изключително ценно както за България и съответно Румъния, така и за цяла Европа.

Пред жителите и гостите на Велико Търново майсторите и производителите бяха изложили различни продукти – старинни килими, рогозки, макети на исторически обекти, създадени от вълна, дърворезба, кулинарни и растителни продукти, биокозметика и др. Старата столица и регионът бяха представени подобаващо от занаятчии, както от града, така също от Миндя, Лясковец, Горна Оряховица, Полски Тръмбеш и др. Много от участниците пристигнаха и от областите от трансграничния регион, а десетки бяха гостите от Румъния.

БАЗАРЪТ БЕ ОФИЦИАЛНО ОТКРИТ В СЪБОТА ОТ ЗАМЕСТНИК-КМЕТА НА ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО ГАНЧО КАРАБАДЖАКОВ И ОТ ПАВЕЛ ХРИСТОВ – РЪКОВОДИТЕЛ НА ПРОЕКТА „FAIRDEAL – мрежа, платформа за бърза доставка на уникални занаятчийски продукти в района на трансграничното сътрудничество“. Водеща организация е Община Велико Търново, а партньори са Асоциация „Диманш“ (Румъния), Двустранната българо-румънска търговска камара (България), Национален театър „Марин Сореску“ – Крайова (Румъния).

„FairDeal“ ще бъде първата по рода си платформа за електронна търговия чрез виртуални магазини на занаятчийски продукти. Кметът Даниел Панов пожела на занаятчиите дейността им да бъде все по-успешна и подчерта, че иновативната мрежа дава нови и много широки възможности за маркетинг и популяризиране на старинните производства.

Съпътстващи събития са семинар, презентация и открита дискусия за платформата за занаятчийски продукти. Създаването на иновативната маркетинг система е финансирана по програма „Interreg V-A Румъния – България 2014 – 2020”, по Приоритетна ос 4 – „Квалифициращ и приобщаващ регион“.

Стилян НАЙДЕНОВ

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *