173 четения

Болен мъж от Павликени подреди втора благотворителна изложба с макети на възрожденски къщи

27-годишният Павлин Маринов, който отскоро се занимава със създаването на макети на възрожденски къщи, представи творбите си в специална експозиция по повод празника на село Стамболово. Младият мъж живее в малкото населено място, въпреки че е родом от Павликени. Той страда от миастения гравис – хронично автоимунно заболяване, а в дните, в които се чувства в тонус, майстори своите оригинални изделия с патриотичен привкус. За празника на Стамболово е подготвил 10 макета, които създал в рамките на една година. Изложбата му в събота бе уважена от кмета инж. Емануил Манолов, който ще използва някои от творбите му за подарък на бъдещи официални лица, гостуващи в общината. Градоначалникът присъстваше и на първото представяне на творбите на 27-годишния мъж миналата година.

„В експозицията бях включил макети на родните къщи на Любен Каравелов и Иван Вазов, на първото построено училище в селото, като за целта използвах стара снимка. Имаше още разни други къщи от Боженци, Балкана и нашия край“, разказа Павлин.

Той сподели, че част от изделията му вече са открили нов собственик. Бил им определил символична цена 50 лв. Със средствата от тях ще подкрепи Марияна Светозарова от Велико Търново, която се бори с Т-клетъчна остра лимфобластна левкемия.

Това не е първият случай, в който 27-годишният павликенчанин подкрепя нуждаещ се чрез благотворителни продажби на макетите си. Преди време се включи в кампанията за осигуряване на сума за операция на съгражданина му Йордан Петров, водил битка с хочкинов лимфом.

„Аз съм болен, знам какво е да имаш нужда от средства за лечението си. Самият аз понякога не мога да събера необходимите пари и съм благодарен на хората в Стамболово, които ми подават ръка всеки път. Ще продължавам да майсторя, защото виждам, че има интерес и мога да съм полезен на много хора“, заяви той.

Голяма радост за него е фактът, че по време на празника на селото получил покана да участва в лятна детска занималня, където да обучава малчуганите на хобито си. Уменията му не са случайни, а се базират на това, че е възпитаник на Гимназията по строителство и архитектура „Ангел Попов” във Велико Търново.

Едно от най-впечатляващите му изделия е макетът на Къкринското ханче, който създаде по повод 146-годишнината от обесването на Апостола на свободата Васил Левски. Творбата бе купена от учител по история, който ще я използва по време на обучение на подрастващите.

Макетите могат да бъдат разгледани на страницата му във Фейсбук Architectural bulgarian models.

Галина ГЕОРГИЕВА

Един коментар за “Болен мъж от Павликени подреди втора благотворителна изложба с макети на възрожденски къщи

  • 08.07.2019 в 13:26
    Permalink

    Мерси за информацията и браво на момчето. Мисля да го потърся, да направи макет на манастир по снимки, защото половината е разрушен. Това може да помогне за цялостното възстановяване.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!