60 четения

Гъмза, странствала 33 години из Европа, се върна в Сухиндол

Бутилка сухиндолска гъмза бе върната обратно в града, след като прекара 33 години зад граница. Тя бе връчена лично на кмета инж. Пламен Чернев и предстои да заеме полагащото й се място в Музея на виното.

Шишето с напитката на боговете е от реколта 1986 година и специално произведено за ескорт в Италия. Поръчител е била фирма от Милано, която внасяла и разпространявала сухиндолското пиво из страната. Бутилката е купена от чуждестранен колекционер, който умира през 2018 година, а всички събрани от него вина биват обявени за продажба. Българско семейство успява да се сдобие с ценната винена находка и тя променя местоположението си, тъй като фамилията живее в Германия. Скоро след това сменя и собственика си. Виното попада в ръцете на търновския лекар д-р Невян Михалев, който работи в болницата в град Офенбург. Бутилката е подарък за рождения му ден и след като разбира историята й, медикът решава да я изпрати в Сухиндол. Неговият брат Михаил Михалев изпълни успешно повелята му преди два дни.

Предстои странстването на бутилката да бъде описано и достъпно за посетителите на Музея на виното. Любопитна и важна подробност е, че напитката не е променила цвета си въпреки изминалото време. Това е признак на отлично качество и правилно съхранение, коментират запознати.

Повече от век в Сухиндол майсторят уникалния сорт, а през 2018 година започна възстановяването на над 900 декара лозя, от чието грозде са създадени превъзходни вина, прославили града по цял свят.

„Гъмзата” е едно много приятно вино, което може да се консумира дори без храна. В него преобладават червените плодове – череша, вишна, малина, ягода. Подходящо е за обедно и следобедно време или дори за официални приеми. Не е задължително да бъде консумирано само с червени или бели меса“, обяснява инж. Пламен Чернев.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!