27 четения

Имперският руски балет идва от Бразилия за „Сцена на вековете“

Балетисти от трупата ще направят открит урок за деца от Велико Търново и Горна Оряховица

 

ИМПЕРСКИЯТ РУСКИ БАЛЕТ ОТКРИВА ФЕСТИВАЛА „СЦЕНА НА ВЕКОВЕТЕ“ С БАЛЕТА „ЛЕБЕДОВО ЕЗЕРО“ на 13 юли от 21,00 часа. Трупата, създадена преди четвърт век от балетната прима Мая Плисецкая, пристига във Велико Търново от гастрол в Бразилия. Участието на състава в „Сцена на вековете“ е реализирано от „Жокер Медия“ по инициатива на кмета на старата столица Даниел Панов, който предложил в престижния фестивал да има чуждестранно участие.

Самият Гедиминас Таранда, директор на Имперския руски балет от самото му създаване, при една обиколка на страната ни, поразен от величието на Царевец, бе споделил, че мечтата му е да танцува пред царския дворец.

В балетния шедьовър „Лебедово езеро“ на историческия хълм ще танцуват 45 артисти, които по време на спектакъла ще сменят 180 костюма. Към класическата постановка са добавени няколко нови елемента – валс, неаполитански и унгарски танц. В постановката ще участват два шута, ролята на принца ще бъде изпълнена от двама солисти, а белия и черния лебед ще танцува една балерина. Финалният танц на лебеда ще е с изцяло нова хореография, специално адаптирана за двореца на старопрестолната крепост.

Преди спектакъла във Велико Търново Гедиминас Таранда и водещи солисти от трупата ще имат майсторски клас за деца, занимаващи се с балет. Откритият урок ще е от 10 ч. в читалище „Надежда“ и в него ще се включат деца от школите за класически балет в старата столица и Горна Оряховица.

Още шест впечатляващи заглавия са включени в афиша на фестивала „Сцена на вековете“ 2019. На откритата сцена на Царевец ще бъдат показани два от оперните шедьоври на Джакомо Пучини – „Турандот“ в изпълнение на Бургаската опера на 26 юли и „Бохеми“, на 3 август, от Държавна опера – Русе. С Вердиевото заглавие „Симоне Боканегра“ ще гостува на 10 август Театрално-музикален продуцентски център – Варна.

На 26 юли Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов“ ще представи оперетата „Теменужката от Монмартр“ на Имре Калман, а на 30 август ще е симфоничният концерт на Русенската филхармония, посветен на 120 г. от рождението на Панчо Владигеров. Финалът на сезона ще е на 3 октомври с опера в цирка – „Палячи“ от Руджеро Леонкавало – продукция на Държавна опера – Стара Загора, и Академичен цирк „Балкански“ под шапитото на цирковата площадка в кв. „Колю Фичето“.

Като специален подарък за публиката след всеки спектакъл ще бъде излъчван аудио-визуален спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина“.

IV Летен сезон на българските оперни театри „Сцена на вековете“ се организира от Община Велико Търново и е под патронажа на министъра на културата Боил Банов. Събитието е носител на престижния лейбъл „Европа за фестивалите. Фестивалите за Европа“ 2019 – 2020 и за поредна година е включено в платформата на Европейската фестивална асоциация.

Билети за всички спектакли, включени в програмата, се предлагат в мрежата на www.evenim.bg и туристическите информационни центрове на ул. „Христо Ботев“ N 5 и на пл. „Цар Асен I“ във Велико Търново.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!