335 четения

Лекар оперира глава на мъж, докато му светят с фенер, в горнооряховската болница

Д-р Елиас Хаддад проявил съобразителност след токов удар от гръмотевица в лечебницата

 

ЛЕКАР ОТ МБАЛ „СВ. ИВАН РИЛСКИ“ В ГОРНА ОРЯХОВИЦА ОПЕРИРА ГЛАВАТА НА ПАЦИЕНТ НА СВЕТЛИНАТА НА ФЕНЕР, СЛЕД КАТО ТОКОВ УДАР ОТ ГРЪМОТЕВИЦА ОСТАВИЛ ЛЕЧЕБНИЦАТА НА ТЪМНО. Безпрецедентният случай е от 3 юли вечерта, разбра „Борба“. Заради мощната буря, която връхлетя региона, токът в здравното заведение спира и се включва резервният генератор, който осигурява електричество за най-възловите точки – операционните зали, родилното отделение и Спешна помощ, разказаха медици. Около 23:00 часа в болницата постъпва пациент с рани по главата, който има нужда от обработка и бързо оперативно лечение. Дежурният хирург д-р Елиас Хаддад от Сирия се отправя към операционния блок. Заради липсата на ток обаче вратата към залата блокирала и не могла да се отвори. За да не губи време, медикът взел от Спешното отделение фенер и на светлината му с помощта на сестрите извършил необходимата манипулация, като зашил раните на пациента.

УПРАВИТЕЛЯТ НА ГОРНООРЯХОВСКАТА БОЛНИЦА Д-Р ИВАН ИВАНОВ ПОТВЪРДИ НОВИНАТА ЗА НЕОБИЧАЙНАТА ЗА XXI ВЕК ОПЕРАЦИЯ НА ФЕНЕР. Той обясни, че не е верен появилият се слух, че болницата няма генератор. Такъв е имало и той се е включил навреме. Според д-р Иванов обаче проблемът бил в „Енергото”, чийто служител се появили чак в 8:00 часа сутринта, за да отстранят повредата и да пуснат отново електрозахранването.

„След като токът спря, подавахме не един, а няколко сигнала до екипите на „Енерго Про” и на аварийния им телефон, и чрез дежурния в Общината. Дойдоха чак сутринта и за по-малко от 10 – 15 минути повредата беше отстранена и електричеството пуснато. Толкова ли беше трудно и сложно да го направят това през нощта. Все пак това е една голяма общинска болница. За мен е напълно безотговорно и безхаберно подобно поведение. Добре, че във въпросната нощ нямаше тежки случаи, които да налагат наистина тежки операции. Не разбирам защо беше необходимо екипите на енергото да отстраняват приоритетно повреди първо по училищата, след като сега учениците са в лятна ваканция”, коментира д-р Иван Иванов.

Галина ГЕОРГИЕВА

 

 

2 коментара за “Лекар оперира глава на мъж, докато му светят с фенер, в горнооряховската болница

 • 08.07.2019 в 13:29
  Permalink

  има ли кмета тая община да вдигне телефона и да ги набере тия от енергото. Всяка седмица заря може нали, за там има организация. Как може такова немърливо отношение към здравето на лекуващите се в болницата.

  Отговор
 • 11.07.2019 в 14:18
  Permalink

  Безпрецедентен случай за… ИАМО (Изпълнителна агенция Медицински одит). 1.Болница без резервно захранване – изисквано при разрешение за работа (атестация). 2.Фенер… от спешното – по щат ли им се полага?! 3.“Спешна операция“ ?! – шиене кожа на глава ?! 4. Никои не знае дежурния телефон на МЗ – той е за красота. 5. По военни изисквания – пак трябва да има резервно захранване. 6.Реанимация, диализа, спешно кардиологично и т.н. – всички монитори и апарати за изкуствена поддръжка са изключени?!. 7. Всички хладилници?! 8.Спешна лаборатория – изключена?! Това не са достатъчни причини за уведомяване на Министерство на Здравеопазването. На кривия *** и енергото му е виновно.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!