64 четения

Мишка зарази търновец с опасен вирус, кърлежи сеят лаймска болест

Жител на старата столица се е разболял в периода 24 – 30 юни от хеморагична треска с бъбречен синдром. Това показват данни за заболеваемостта в областта, обобщени от Регионалната здравна инспекция във Велико Търново. Болестта представлява вирусна инфекция, пренасяща се от гризачи, предимно мишки. Заразяването става след контакт с дребните животни, в това число с попаднала слюнка и урина от гризачите върху храната или при директно ухапване. Характерното обаче е, че заразен човек не може да разпространи инфекцията по въздушно-капков път сред други хора. Заболяването има три основни клинични стадия.

Първият е свързан с болки в корема и общо неразположение. При втория има рязко увеличаване на телесната температура, която не може да бъде преодоляна с нестероидни противовъзпалителни средства, следва остра бъбречна недостатъчност и тежка диселектролитемия – състояние, при което кръвните нива на електролитите са силно нарушени и често води до ритъмно-проводни нарушения на сърдечната дейност .

Във втория етап пациентите буквално отделят литри урина, без да възстановяват загубите с приети през устата течности, вследствие на което настъпва тежка загуба на калий.

Лечението задължително се провежда в лечебно заведение и част от него е спешна хемодиализа.

Здравното ведомство отчита и втори случай на заболял от лаймска болест вследствие на ухапване от кърлеж. Инфектираният също е от Велико Търново.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!