56 четения

Мъж броил 265 000 лв. за имот преди 27 г., ще може да го ползва след… 2043 г.

Търновецът е попаднал в омагьосан кръг между Министерството на отбраната и частни фирми

 

САЛИ САЛИЕВ ХОДИ ПО МЪКИТЕ НА БЮРОКРАЦИЯТА И СЪДЕБНАТА ВЛАСТ ВЕЧЕ 27 Г. През далечната 1992 г. той имал фирма по Указ 56 и си купил имот от две частни фирми на ул. „Симеон Велики“ във В. Търново, които пък били в съдружие с Министерството на отбраната. Военните трябвало да построят жилища, а фирмите – шест магазина под тях. Тяхната съвместна инвестиция била за 850 кв. м, от които Сали си купил с Акт 16 един магазин от 139 кв. м, а фирмите му прехвърлили правата с договор за цесия. И до момента обаче този имот се руши, а обитателите на кооперациите в района смятат, че това са армейски терени, превърнати в руини.

После се оказало, че договорът на Сали не бил окончателен, и той тръгнал да доказва правата си по съдебен ред в спор с министерството. В същото време Салиев има писмо от Министерството на регионалното развитие, че въпросният договор е окончателен. Съдът обаче не го признал.

„Както уж не бил окончателен, държавата ми взе за този имот 80 000 лв. данъци. Когато платих 265 000 лв., заплатата на кмета беше 400 лв., тъй че си бяха много пари. Оттогава и през всичките години ме въртят в омагьосан кръг. Последното, за което съм информиран, е, че има мораториум до 2022 г. След това едва през 2043 г., като изтече 20 г. давностен срок, съм можел да стана собственик на нещо, което съм платил“, разказва 63-годишният мъж.

Най-хубавото в този куриозен и абсурден случай е, че едно време Сали не бил взел пари от банка да си купи многострадалния магазин, защото нямаше как да върне кредита от нещо, което никога не е работило. През почти целия си живот той е произвеждал по 2 милиона на година меки картонени папки. Сега не прави нищо, а дори още не е пенсионер.

Н. ГЕОРГИЕВА

Сн. авторката

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!