181 четения

Откриха иновативен Кризисен център за жертви на насилие и хора в беда

Социалното звено във В. Търново е построено за над 2 млн. лв. и има капацитет 30 лица

 

СТАРАТА СТОЛИЦА СЕ СДОБИ С ЕДИНСТВЕНИЯ ПО РОДА СИ В РЕГИОНА КРИЗИСЕН ЦЕНТЪР ЗА ЛИЦА, пострадали от насилие и трафик, социално слаби, останали без дом вследствие на бедствени ситуации и други. Звеното осигурява благоприятна среда за обитаване, сходна със семейната, и включва всичко онова, което е нужно за задоволяване на ежедневните потребности на изпадналите в затруднено положение. Центърът включва две модерни къщи с общ капацитет 30 места, а за реализирането му са изразходени 2 169 123,77 лв., осигурени по ОП „Региони в растеж“.

В понеделник лентата на новата социална инфраструктура прерязаха заместник-кметът проф. Георги Камарашев, директорът на общинския отдел „Проекти и програми“ Мариела Цонева, Росица Димитрова, шеф на местната социална дирекция, и Иван Даскалов, представител на фирмата строител. Отец Петър извърши водосвет и освещаване на двете къщи.

„За нас е голямо предизвикателство целевата група, която ще се ползва от центъра. Имаме широк диапазон за избор на потребители. Заедно с областните структури на Министерството на вътрешните работи, правосъдието, здравеопазването и образованието ще подготвим интегрирания модел на звеното“, заяви на церемонията Росица Димитрова.

Тя уточни, че в едната къща ще пребивават жертви на насилие, а в другата – хора, които се нуждаят от спешно настаняване заради бедствия, авария или други обстоятелства, поставящи ги в безизходица. Потенциалните потребители ще имат денонощен достъп до услугата, а когато се налага, мобилни екипи ще извършват транспортирането на нуждаещите се директно в центъра. В него те ще разполагат с легло, храна, лично пространство, правно консултиране, психологическа помощ, подобряване на уменията за социално включване, индивидуална и групова подкрепа за интегриране на трудовия пазар и други. Максимално допустимият период, в който лицата ще могат да живеят в звеното, е 6 месеца.

„Догодина по това време центърът ще приеме първите си обитатели. Сега ще кандидатстваме по проект за подбиране на персонал по програма „Развитие на човешките ресурси” 2014 – 2020. Впоследствие дейностите ще бъдат финансирани от държавния бюджет“, допълни Димитрова.

Бъдещите потребители ще бъдат настанявани в единични, двойни и семейни стаи, повечето от които с тераси. Помещенията на първите етажи разполагат с тоалетни, пригодени за хора с увреждания.

Всички обитатели на звеното ще ползват просторна трапезария, оборудвана с необходимото кухненско обзавеждане и електрически уреди. В двете къщи е монтирана иновативна топлоизолационна и фотосоларна инсталация, с която ще се спестяват разходи за ток. Вградена е специална система, оползотворяваща дъждовната вода за поливане на тревата в двора.

Галина ГЕОРГИЕВА

Снимки Светослав СТЕФАНОВ

2 коментара за “Откриха иновативен Кризисен център за жертви на насилие и хора в беда

 • 09.07.2019 в 13:47
  Permalink

  А до догодина градинките ли ще поливаме и ще продаваме ток…??

  Отговор
 • 10.07.2019 в 8:34
  Permalink

  2 милиона за боклуци,кабели,кал,строителни отпадъци на улицата и некачествено строителство от цигани без трудови договори.прозорците ги миеха бременни циганки.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!