12 четения

Мерки срещу наводненията: изчистиха коритото на Янтра, но още 1,2 млн. лв. трябват за участъка около Царевец

ЗАТЛАЧЕНОТО ОТ ГОДИНИ С ДЪНЕРИ И НАНОСИ КОРИТО НА ЯНТРА В РАЙОНА НА ВЛАДИШКИЯ МОСТ И КАМЕННИЯ МОСТ ДО ЦЪРКВАТА МУЗЕЙ „СВ. 40 МЪЧЕНИЦИ“ Е ИЗЧИСТЕНО С ПОМОЩТА НА БАГЕРИ И КРАНОВЕ, с които са отнасяни отломките, видя наш екип. Именно в този район приливната вълна вдига речното ниво над 6 метра и предизвиква наводнения. Водата обаче не може да се оттича нормално заради непочистените участъци, в които се бяха образували даже горички в наносите. Неотдавна Общинският съвет актува и този район за археологически разкопки. През последната седмица машините премахваха растителността в речното корито, заравняваха и изчистваха бреговата ивица до съществуващите каменни габиони, премахваха изкуствени островни и наносни образувания, оформили се след интензивните дъждове през последния месец.

Техниката ще работи в района от Каменния мост в кв. „Асенов“ срещу течението на Янтра, покрай Владишкия мост и до църквата „Св. св. Петър и Павел“. Мерките бяха аварийни и имаха за цел подобряване на проводимостта на речното корито и предотвратяване на наводнения. Финансирането е осигурено от Община Велико Търново. Към Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане е внесен проект за цялостно оформяне и профилиране на коритото на реката в урбанизираната територия на града. За целия участък от Каменния мост в кв. „Асенов“ до въжения пешеходен мост край бившата фабрика „Васил Мавриков“ ще са необходими около 1,2 млн. лева.

Преди три години държавата даде сумата от 400 хил. лв. без ДДС, които стигнаха едва за почистване на 400 метра от р. Янтра, на 150 м преди и 250 м след моста до хлебозавода в кв. „Дълга лъка”. Още 400 метра от коритото на река Белица край Килифарево и други 400 метра в кв. „Чолаковци“ също бяха обходени, сочи наша справка.

ЕДНО ОТ ПОСЛЕДНИТЕ ГОЛЕМИ ПОЧИСТВАНИЯ ПРЕДИ МОСТА ПЪК БЕ ОТ ДАЛЕЧНАТА 2008 ГОДИНА.

23 7000 лева тогава бе стойността на проект за почистване на коритото на река Янтра в района на В. Търново.

Изсичането на дърветата и храстите в ниската част на коритото на реката в разстояние на около 300 метра в района от Каменният мост при входа на квартал “Света гора” към Балдуиновата кула тогава бе извършено с пари от местната хазна, но е крайно време да се помисли за нещо доста по-мащабно.

Стилян НАЙДЕНОВ

Снимка авторът

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!