Най-обикновени неща от всекидневието, които са опасни за здравето на децата

Килими.

Да, предотвратяват хлъзгането, създават усещане за уют, красиви са, но също така изглеждат измамно чисти. Всъщност задържат мръсотия, материалите, от които са направени, биха могли да бъдат токсични, а малкото дете може да намери и да погълне дребен предмет, който не сме забелязали.

Лекарства, които приличат на бонбони.

Червени, зелени капсули и всякакви други цветни хапчета трябва да бъдат държани на недостъпно за деца място. Както и всяко лекарство по принцип. Но цветните са особено опасни, защото могат да привлекат вниманието на малкото дете, което да извърши чудеса от храброст, за да се домогне до него и съответно да го погълне, убедено, че е бонбон.

Бебешки ленти за глава.

Повечето майки обожават да кичат момиченцата си с този модерен напоследък аксесоар. Само че е много важно да се уверите, че лентата е достатъчно свободна и не притиска меката бебешка главичка. Всъщност препоръчваме ви да ги избягвате изцяло.

Бебешки бутилки и чаши.

На пръв поглед те са безопасни – в крайна сметка са предназначени именно за малки деца, нали? Само че е особено важно да не позволявате на детето да тича с тях из дома, защото голяма част от нараняванията на деца между годинка и две са получени именно по този начин.

Отворена чанта.

Това е извор на несметни богатства за детската глава. Представете си едно място, където по принцип не ви разрешават да ровите, и изведнъж го виждате съвсем достъпно пред себе си – изкушението е голямо, нали? А какво може да открие малкото дете в чантата на мама – козметика (която може да предизвика редица алергични реакции), остри предмети като например пила за нокти или ножица, парфюм, дезодорант и какво ли още не. Все неща, които могат да бъдат изключително опасни за здравето на детето.

Телевизия.

По този въпрос сме писали много. Затова накратко ще припомним, че прекаляването с телевизията може да доведе до увреждания на детския мозък. Най-добре до 2 години я ограничете изцяло. За да стане още по-зловещо, ще ви съобщим, че нараняванията на деца от паднал телевизор са изключително често явление.

Детска проходилка.

Със сигурност продавачката в магазина ви е казала как ще се родите, след като купите това чудо на детето си – вътре ще е в безопасност, най-сетне ще можете да си свършите нещо за повече от 10 минути в кухнята. Нищо подобно! От личен опит ви казвам, че едно дете под 1 година е напълно в състояние да падне от проходилката, измъквайки се от нея. Само си представете възможните последствия от подобен удар.

Боята по стените вкъщи.

Ако тя е стара и се лющи, детето може да се натрови с олово, което от своя страна да доведе до увреждане на мозъка, проблеми с развитието и т.н.

Бебешки кошарки и легълца.

Още едни предмети, за които повечето родители не се замислят изобщо. Истината обаче е, че лекарите в Спешната помощ познават редица случаи на наранявания на деца (най-вече в областта на главата и врата) в кошарката. Особено опасни са тези с широки процепи, защото детето може да заклещи главата си, да не говорим колко голяма е вероятността от контузии на крайниците. Не оставяйте децата без наблюдение в кошарката, мислейки си, че там е съвсем безопасно за тях.

Прах за пране в капсули.

Още нещо, което малкото дете може да помисли за лакомство – цветно и приличащо на желе. Представяте си последствията, ако го пробие със зъбчетата си и течността се излее в устата му. Дръжте го на недостъпно за децата място.

Да, ще си кажете, че децата никога и никъде не са в безопасност и че не могат да се държат под стъклен похлупак. И ще бъдете напълно прави. Като родители ни се иска да ги предпазим от всичко лошо на този свят, но това е невъзможно. Тук събираме съвети, които могат да сведат до минимум наранявания, които биха могли да бъдат контролирани. Нека избегнем поне онова, което зависи от нас. Повече предпазливост няма да навреди.

Източник: obekti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.