10 четения

Общ курбан за здраве в еленското село Каменари

В Каменари курбан за здраве събра християни и мюсюлмани. В селото живеят не повече от 200 души, почти наполовина от двете вероизповедания. В Каменари никога не е имало православен храм, а мюсюлманите се събират в малък молитвен дом. Затова решиха да подредят общата трапеза за първия по рода си курбан в селото в читалищния салон.

„Идеята дойде от самите хора. Те не за първи път се събират заедно, независимо от етнос и религия, както за трудните, така и за хубавите моменти. Три агнета приготвихме за курбана. Едното го дари Иван Савов, земеделски производител, а за другите хората дадоха пари според възможностите си. Благодарна съм за помощта и организацията на председателя на читалището Стефка Христова и на Фатме Яшарова, както и на всички жени от селото, които се включиха в шетнята“, сподели кметът на Каменари Стела Михайлова.

Кметът на общината инж. Дилян Млъзев се присъедини към събитието и похвали каменарчани, които винаги са били пример за толерантност и разбирателство.

Вкусния курбан сготви майстор-готвач Иван Станев. От него опитаха и възрастни, и болни, и инвалиди, на които отнесоха по домовете. Преди да го раздадат на хората, бе осветен от отец Александър от Марянския манастир и от районния мюфтия Сюлейман Масурев. Двамата се помолиха за здравето и благополучието на каменарчани и все така да са заедно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!