18 четения

Три вечери Дикси Джаз Фест ще весели жителите и гостите на старата столица

Събитието ще премине под надслов „111 удара в минута“

 

В ЧЕТВЪРТЪК ЩЕ БЪДЕ ОТКРИТО ЕДИНАДЕСЕТОТО ИЗДАНИЕ НА ДИКСИ ДЖАЗ ФЕСТ във Велико Търново. Събитието по традиция ще се проведе под паметника „Асеневци“, а на сцената ще се изявят едни от най-успешните български представители на музикалния стил. Любителите на жанра са поканени на шест концерта в три фестивални вечери – от 11 до 13 юли, а входът е свободен.

„Дори и да завали дъжд, ще разчитаме, че ще надделее любовта към хубавата музика, защото не сме обмисляли резервен вариант. Обещаваме обаче незабравими преживявания за всички, които уважат фестивалните вечери. И тази година програмата ще бъде подкрепена с диксиленд парад по улиците на Велико Търново и с джемсешъни в клуб „Мелон”, каза Емил Костурков от „Роял дикси бенд” – Велико Търново, който е сред организаторите на музикалното събитие.

Именно неговата група ще даде старт на мероприятието. След нея на ход са музикантите от проекта DesyLive – Десислава Андонова, Божидар Василев (тромбон), Димитър Горчаков (клавишни), Васил Вутев (ударни), Георги Дончев (контрабас).

В петък публиката ще аплодира акустично джаз трио от Димитровград. В групата участват хасковският джазмен Димитър Русев – Мутата (китара), Митя Йорданов (пиано), Петър Ганев (ударни) и Мария Арнаудова (вокал). След тях на сцената ще се качи бандата на Симеон Желязков (вокал), Джордж Стойков (тромпет), Владислав Мичев (тромбон, синтезатор), Пламен Денчев (клавишни), Илия Колев (електрическа китара), Евден Димитров (бас китара) и Радо Казасов (барабани).

В последната вечер ще се изяви австралиецът Дейвид Дауър, който е пианист и композитор, подкрепен от английските си колеги – Мат Фишър (барабани) и Люк Фаулър (бас).

Финалът на фестивала е поверен на SoulBmoll. Фънк бандата е основана през 2014 г. от възпитаници на Софийското музикално училище “Любомир Пипков“.

„Фестивалът е едно от знаковите събития в културния календар на Велико Търново, а тази година на публиката се предлагат изключително атрактивни участници. Дикси Джаз Фест привлича и много гости, които идват от други градове специално заради него”, коментира Нелина Църова, директор на общинския отдел „Култура, туризъм и международни дейности”.

Фестивалните вечери ще стартират от 20:00 часа, а всеки ден от 11:00 часа ще има обедни концерти в центъра на града и в кварталите„Бузлуджа“ и „Картала“.

Галина ГЕОРГИЕВА

Снимка Светослав СТЕФАНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!