23 четения

В Хаджидимитрово отбелязаха 151 г. от преминаване на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа

И тази година в село Хаджидимитрово отдадоха почит към Хаджи Димитър и Стефан Караджа и техните четници. На празника на селото – 6 юли, бе отбелязано и навършването на 151 години от преминаването на четата.

Преди да започне тържествената церемония в центъра на селото, архиерейският наместник на Свищовска духовна околия протойерей Руслан Личев и свищовски свещеници отслужиха водосвет в двора на разрушената църква „Свети архангел Михаил”. След като Община Свищов отправи настоятелна молба за финансова помощ от държавата за реконструкция на храма и след посещението в нашия регион на министъра на културата Боил Банов средствата бяха осигурени. В събота бе обявено началото на строително-ремонтните дейности на храма.

Тази година по време на празника в Хаджидимитрово НД „Традиция” – клуб Русе, представи изложба на оръжия и униформи от периода на борбите за национално освобождение.

Присъстващите жители и гости на селото бяха поздравени за годишнината от преминаването на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа от кмета на Хаджидимитрово Емил Тодоров и от кмета на общината Генчо Генчев. По-късно двамата поднесоха цветя пред паметната плоча, изградена в центъра на селото в памет на воеводите. Освен тях венци и цветя поднесоха председателят на Общински съвет – Свищов, д-р Кристиян Кирилов, представители на местните пенсионерски клубове, на НЧ „Заря 1908”, на детска градина „Радост”, на земеделски кооперации и жители на селото.

Сред гостите на тържеството бяха още Любомира Петрова – секретар на Община Свищов, Таня Ликова – главен експерт „Култура”, Румяна Кузева – началник на отдел „Образование”, кметове на кметства, общински съветници.

Поздравителен адрес бе получен от народния представител д-р Станислава Стоянова.

За най-малките жители на селото бе организирана забавна програма с фокусника Арфи от Плевен, а след това започна концертна програма на ФТТ „Найден Киров” – Русе.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!