232 четения

За 15 години Гергана Пенова превърна ателие по керамика в истинска школа по изкуствата

Проект „Търновските символи“ реализират сега малките творци, готовите релефи ще бъдат експонирани на хълма Света гора

 

15 ГОДИНИ ВЕЧЕ В МЛАДЕЖКИЯ ДОМ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО РАБОТИ АТЕЛИЕ ПО КЕРАМИКА, СЪЗДАДЕНО ОТ ГЕРГАНА ПЕНОВА. През ежеседмичните занимания са минали стотици деца и възрастни. Изложбите на малките майстори са поне 40, а проектите, които Гери Пенова е разработила и осъществила – десетина.

В началото на пътя си тя е нямала нито база, нито ученици. Днес в Младежкия дом има дори пещ за печене на глина, а децата, които искат да посещават заниманията, са 86. „Това ателие винаги ми е било мечта. Завършвах университета и си мислех за ателието, работих при покойната вече Татяна Върбанова и мечтаех за ателието. Исках да създам програма, която да ангажира децата в извънучебно време, за да мога да водя часовете според собственото ми разбиране за правене на изкуство“, разказва Гери.

Преди да се заеме с организиране на ателието, тя искала да бъде учител по изобразително изкуство. Дори ходила на събеседване. „Цяла нощ мислех какво ще говоря на това събеседване. Подготвях папка с документи, не спах. А те ми казаха само: „Ами оставете папката си тук и довиждане. Директорът на Младежкия дом Румен Петров беше този, който ме прие най-топло и открито. Не ми обеща нищо, не ми даде излишни надежди. Каза ми, че всеки ръководител на школа сам си събира деца. И така Младежкият дом стана първата ми работа, след като завърших университета“, връща се назад Гери. И разказва, че напълнила джобовете си с малки керамични фигури и тръгнала по детските градини. Искала да намери хлапета, които да запали по работата с глина и които и после да продължат в ателието й в Младежкия дом. Така и станало.

Ателието отворило врати с 10 деца. Най-малките били тригодишни и все още посещават заниманията. Децата ходили на уроци, въпреки че нямало никаква база, те месили глина, превръщали я във фигурки, които Гергана Пенова понасяла в кашони към Факултета по изобразителни изкуства, за да ги изпича. После ги връщала готови в ателието. Но благодарение на упоритостта на децата, на амбицията на преподавателката им и на находчивостта на Румен Петров, Младежкият дом вече има керамична пещ. Ателието е напълно оборудвано по европейски проект, а учениците на Гергана са близо 90.

От 10 г. в заниманията участват и възрастни хора, за които керамиката е хоби, а изкуството начин да отдъхват от напрегнатото си ежедневие. Шефката на Държавния архив Ивелина Стефанова е една от най-активните и талантливи ученички на Гери. Двете имат вече своята история в керамиката, а Ивелина има зад гърба си дори и самостоятелна изложба.

„Никого не подлагам на изпит. Приемам всички. И няма човек, който да не се е научил да работи с глина. Давам им тема, провокирам ги да изкопчат от себе си това, на което са способни и те работят. Никога не казвам, че нещо е грешно, казвам само аз как бих го направила, ако зависи от мен, защото много често и децата, и възрастните тръгват по по-сложния път и правят нещата по трудния начин. Аз им давам и по-лесния вариант, подсказвам им технологични подробности, които съм трупала с годините. Няма нужда и те да откриват топлата вода, а и керамиката е сериозен занаят“, разказва Гери. И допълва, че тази година решила да накара децата си да си водят дневници. Да рисуват в тях идеите си, да скицират, да си записват стъпките, по които минават. Така те трупат история зад гърба си, а и могат да се върнат към записките и скиците си при нужда.

„Никога не показвам несполучливи работи на деца от групата, никога не ги съдя. Когато искам да посоча някакви грешки, избирам работи, направени в други групи, дори в предишни години. По този начин процедирам и с добрите примери. Така децата се чувстват наистина уютно и не се сравняват помежду си“, казва още керамичката.

ВСЯКА ГОДИНА МИНИМУМ ПО ДВЕ ИЗЛОЖБИ ПРАВЯТ УЧЕНИЦИТЕ Й. Показват керамични зайци, риби, котки, цветя, релефи на търновски забележителности, свои версии на Венера. „Когато мисля темата, гледам в перспектива. Да мога да направя накрая огромна композиция от 86 котки например или от 86 рози. Да има място в композицията за работата на всяко дете. И те правят една и съща риба, а накрая се получават 86 различни риби. Тази година за първи път правихме малки пластики и станаха уникални“, не крие радостта от работата си с децата Гери Пенова.

НЯКОЛКО ПРОЕКТА ИМА ВЕЧЕ В ИСТОРИЯТА СИ АТЕЛИЕТО ПО КЕРАМИКА. Първата публична изява на възпитаниците на Гергана Пенова беше композиция, направена от силуети на книги. Книгите били изработени от картон и в тях били вплетени картини на децата. „Можеше всеки да седне до книгата и да разглежда рисунките, защото през зимата ние най-вече рисуваме. Беше красива инсталация, но я потрошиха. Същото се случи и с маковете, които наслагахме в парка като хранилки за птиците, и гълъбите, които накачихме на едно дърво на Боруна. По едно време бях оставила телефона си там и бях написала, че можем да изработим керамичен гълъб на всеки, който пожелае, при това напълно безплатно. Само и само да не унищожават композицията. Но в крайна сметка от 12-те гълъба останаха само 12 пирона“, казва Гери и признава, че това отношение към изкуството и към децата я обижда, но пък никога няма да я откаже да ражда нови и нови идеи.

Проект е разработила и за това лято Гери, която вече няколко години подред събира деца за летни занимания по керамика. Крие разни съкровища зад камъните на Царевец, пуска хлапетата да ги търсят. После рисуват намереното, сглобяват парчетата, правят големи чинии в стила на търновската сграфитокерамика. Проектът й тази година е посветен на търновските символи и отново е финансиран от Община Велико Търново по програмата „Изкуство и култура“. Работата по него вече започна с дискусия за съвременното изкуство в градска среда. Точно вандалските прояви над изработените от децата й керамични композиции провокирали Гери за тази дискусия и тя решила да поговори с учениците си за това как е правилно те да реагират, когато видят, че някой троши изкуството.

Проектът продължава на 20 юли с фестивал в парка „Марно поле“. Тогава децата ще изработват от глина търновски символи, като преди това ще трябва да са направили една своеобразна класация и да подредят 10-те най-популярни. Готовите релефи ще бъдат експонирани на Света гора, казва Гергана, която в момента е докторант на проф. Стефан Лютаков в катедрата по скулптура на Факултета по изобразителни изкуства на ВТУ. „С този човек съм от петгодишна. И двамата сме от Пазарджик и там го срещнах за първи път именно в такава школа, каквато аз сега имам. После го срещнах в училище, после и тук – в университета. Бях му студентка, станах му докторант и съм особено благодарна на тази кармична връзка, която ме направи негов ученик“, признава Гергана.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

2 коментара за “За 15 години Гергана Пенова превърна ателие по керамика в истинска школа по изкуствата

 • 09.07.2019 в 17:19
  Permalink

  Прекрасно! Възхищавам се на нещата,които прави Гергана Пенова! Не само като творец, а най-вече на това как възпитава децата и това не дотам благодарно общество.Но нека не страда много за вандалските прояви!Всички се възхищаваме и наслаждаваме на нейните гълъби и макове! Единици крадат и рушат…

  Отговор
 • 09.07.2019 в 21:16
  Permalink

  Гери, ти си един от символите на Търново…

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!