53 четения

Зърнопроизводители в областта се радват на двойно по-големи добиви

ТАЗИ ГОДИНА ЗЪРНОПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ В РЕГИОНА ЩЕ НАПЪЛНЯТ ХАМБАРИТЕ СИ С ДВОЙНО ПО-ГОЛЕМИ ДОБИВИ спрямо предходната. Това се дължи да отличните метеорологични условия, които благоприятстваха развитието на житото и пресичането в зародиш на много болести по културата. До момента около 50% от масивите с пшеница в областта са ожънати и прибраната реколта надвишава 170 000 тона. Близо 630 килограма е средният добив от декар, информира Пенка Стателова, началник на звено „Аграрно развитие“ в Областната дирекция по земеделие.

Първенци по най-голям брой ожънати ниви са общините Полски Тръмбеш и Павликени. В тях съответно са прибирали зърно от 82 000 дка и 68 000 дка. Най-малко фермери, отглеждащи пшеница, има в района на Елена, където културата тази година се е ширила едва на 1755 дка.

Рекордьор по среден добив е Сухиндол. Там са успели да извадят почти 730 кг/дка. Втори в класацията е Павликени със 700 кг/дка. Милата година и на двете места фермерите са успели да добият по-малко от 400 кг/дка, а в Еленско резултатът бил около 250 кг/дка.

Един от най-уважаваните агрономи в околието – зърнопроизводителят Серафим Цачев, споделя, че това лято жътвата е закъсняла заради многото валежи от дъжд. Силно навлажнената земя създава трудности за навлизането на комбайните, тъй като потъват в почвата, а хедърът събира кал. По тази причина се налага той и колегите му да чакат два – три дни след порой, за да изсъхне земята и да свършат необходимото, преди изпепеляващото слънце да нанесе щети на узрелите житна зърна.

Галина ГЕОРГИЕВА

2 коментара за “Зърнопроизводители в областта се радват на двойно по-големи добиви

 • 09.07.2019 в 18:37
  Permalink

  Като е лоша реколтата цената на хлаба се повишава, а сега дали ще поевтинее насъщния? Въпроса е риторичен разбира се. Ще пълним гушите.

  Отговор
 • 09.07.2019 в 22:22
  Permalink

  Цената на хляба ще бъде ли по-ниска? Не, разбира се. Печалбата ще остане в производителите на пшеница и хляб.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!