73 четения

180 дни остава затворен югозападният вход на Велико Търново

Държавата ремонтира надлез, но не прави Присовските завои и клатещия се мост до хлебозавода

 

ПОЛОВИН ГОДИНА ЩЕ ПРОДЪЛЖИ НАЛЕЖАЩИЯТ РЕМОНТ НА ЖЕЛЕЗОПЪТНИЯ НАДЛЕЗ НА ЮГОЗАПАДНИЯ ВХОД НА ВЕЛИКО ТЪРНОВО. Тази седмица от Агенция „Пътна инфраструктура” отварят постъпилите оферти, а до броени дни ще стане ясен и крайният изпълнител. За обекта вече бе организирана една процедура, но на нея не се яви никой. Прогнозната стойност за изпълнение на обществената поръчка за проектиране и изграждане на жп надлеза е 561 950 лв. без ДДС. Средствата са от бюджета на АПИ. Срокът за изпълнение е 250 дни, от които 70 дни са за изготвяне на техническия проект, а 180 календарни дни – за строително-монтажните работи.

Самият обект е на път I-5 Велико Търново – Дебелец, над жп линията Русе – Стара Загора и се намира точно до спирката на хлебозавода и „Мелница Търново“. Съществуващото съоръжение с дължина 30,6 м е на входа на Велико Търново, идвайки от Габрово. Въведено е в експлоатация през 1958 г. Новият мост ще бъде изграден на мястото на съществуващия и ще бъде с по една лента за движение в посока. Освен съоръжението ще бъдат реконструирани и участъците от двете му страни до свързването им със съществуващия път, коментират от пътната агенция.

ДОКАТО ТРАЕ СТРОИТЕЛСТВОТО, ТРАФИКЪТ ЩЕ БЪДЕ ПРЕНАСОЧВАН ПО ДВЕ НАПРАВЛЕНИЯ, РАЗБРА „БОРБА“. Част от него ще влиза в посока Дебелец и през Промишлената зона на градчето ще минава през кв. „Чолаковци“ и промишлена зона „Дълга лъка“. Преди месец отсечка от това трасе също бе ремонтирана, тъй като миналата година част от него рухна в района на местния стадион. Другият вариант за преминаване е през новия четвъртокласен път, обновен за близо 10 млн. лв., който започва от язовир „Вятъра“ и през Присово стига до Миндя.

Ремонтът на надлеза на входа на града е нужен, но не по-малко важни за огромния трафик на намиращите се в съседство опасни Присовски завои, на които почти ежедневно стават катастрофи. Всеки месец от Пътно управление поправят мантинелите им, огънати от катастрофи и обърнати тирове, но за изправянето им така и не са предвидени средства. От другата страна, на надлеза пък е мостът на хлебозавода, който е амортизиран и с повредени основи и се люлее под тежестта на преминаващите МПС-та. В качеството си на регионален министър още преди десетина години президентът Росен Плевнелиев посочи, че той е един от петте най-опасни в страната, но и досега никой не се е погрижил за ремонта му.

Стилян НАЙДЕНОВ

Снимка Светослав СТЕФАНОВ

6 коментара за “180 дни остава затворен югозападният вход на Велико Търново

 • 10.07.2019 в 9:12
  Permalink

  Защо е нужно да изправят Присовските завои, да влизат Тировете със 100 във Вт ли?
  Нека спазват правилника и няма да се обръщат.

  Отговор
 • 10.07.2019 в 13:05
  Permalink

  Това не е път за тирове. Моста до хлебозавода е много стар и опасен, когато стане белята ще струва двойно повече.

  Отговор
 • 10.07.2019 в 14:48
  Permalink

  това не е ли източния вход откъм Варна, защо пише югозападния?

  Отговор
  • 10.07.2019 в 23:05
   Permalink

   И източен не е… Чисто южен си е.

   Отговор
 • 10.07.2019 в 20:01
  Permalink

  Присовските “Завои;“ Трябва да се изпправят/ не може Европески път да е с такава мръсна отсечка.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!