1979 четения

Д-р Радка Стоянова: „Когато си педиатър, оставаш вечно млад, като пациентите си“

46 години д-р Радка Стоянова лекува деца във Велико Търново. За секунди прави прости сметки за броя на малките пациенти, на които е помогнала, и споделя, че се равнява на числеността на жителите на старата столица. Обича работата си и въпреки че е на пенсионна възраст, изобщо няма намерение да се раздели с бялата манта. Казва, че ще практикува, докато има сили, а с тях се сдобива чрез контакта с малчуганите, които я зареждат положително и я правят много щастлива. Тя приема пациенти в ДЦК I Велико Търново.
Д-р Стоянова е родом от Елена, където завършила основното си образование, след което се преместила да живее в Лясковец и се дипломирала в горнооряховската гимназия „Георги Измирлиев“. Нейната баба и леля познавали много добре билките и умеели да лекуват с тях. Можели да помогнат на хора и дори на животни да преодолеят най-различни болести и покрай тях Радка научила кое растение при какво състояние дава резултат.
„Виждах как с нетрадиционна медицина можеш да помогнеш за оздравяването на някого. Така се вдъхнових да правя същото, но първо завърших за помощник-фармацевт в София. Бях много щастлива, че един от преподавателите ни водеше из планините, за да учим отблизо билките. След като завърших, веднага записах медицина в София. Мечтата ми през целия ми живот бе да бъда лекар и не се задоволих само с едно висше“, разказва опитната педиатърка.
След полагане на Хипократова клетва била разпределена да специализира детски болести, но не била очарована от идеята, защото желанието й било да стане акушер-гинеколог, тъй като три години посещавала кръжок по тази дисциплина. Назначили я в тогавашната Окръжна болница във Велико Търново. Там започнала кариерата й, а след това се преместила в градската поликлиника като участъков педиатър. Няколко години завеждала педиатричното отделение в звеното, като година и половина работила едновременно в старата столица и в детското отделение в Полски Тръмбеш, където била шеф на сектора.
„Благодарение на работата си и аз самата се чувствам като дете. Истината е, че обръщам внимание не само на малките си пациенти, а работя и с майките. Те винаги са много по-изплашени, но най-важното е да им спечелиш доверието, да ти повярват, че детето ще оздравее. Аз рядко изписвам антибиотик, предпочитам лечението да започне в самото начало с имуностимулиращи препарати и сиропи за кашлица и т.н. Съветвам под 38 градуса телесна температура да не дават лекарство и винаги проследявам кръвната картина, за да се ориентирам за състоянието на детето“, заяви д-р Стоянова.
Впечатленията й са, че преди 20 години преобладавали вирусните инфекции, а сега са повече бактериалните.
За да се преборят децата с различните заболявания, специалистката често препоръчва и билки. Категорична е, че има отвари, които повлияват перфектно още след първия прием.
„За съжаление, лекарствата днес са много скъпи и родителите, отивайки в аптеката, купуват една част от предписаното, а това има значение за лечението. Виждам все по-често малчугани с пневмония. Това се дължи на замърсената околна среда. Родителите водят децата в парка, а това не е достатъчно, за да получи младият организъм нужната доза чист въздух. Редовно съветвам децата да се водят в планината. Храната също влияе, а де факто екологично чиста храна няма откъде да се купи“, казва тя.
За своята дългогодишна практика д-р Стоянова е попадала на безброй интересни случаи. По времето, когато още не били навлезли ехографите, успяла да диагностицира едногодишно дете с формация в коремната кухина. Оказало се вродена аномалия – допълнителен бъбрек. Веднага след това малчуганът бил опериран и днес е жив и здрав голям човек.
Освен децата най-голяма радост за педиатърката са нейните наследници. Тя е горда майка на двама сина и баба на две внучета.
„Малкият ми син стана клиничен психолог. Работи върху проблема с наркозависимите хора и изследва защо в едно семейство с две деца, възпитавани еднакво, едното тръгва по лош път, а друго – не. Прави проучвания и доклади. Работи към американски институт“, споделя д-р Стоянова.
В свободното си време детската лекарка чете книги и слуша класическа музика. Обожава Шопен, Бетовен, Бах. През уикендите пък се прибира в бащината си къща в Еленския Балкан, където се грижи за десетки цветя и огромна немска овчарка.
Галина ГЕОРГИЕВА
Снимка авторката

4 коментара за “Д-р Радка Стоянова: „Когато си педиатър, оставаш вечно млад, като пациентите си“

 • 11.07.2019 в 7:49
  Permalink

  Д – р Стоянова беше педиатър на дъщеря ми, която се роди месец юли 1987 година. Пожелавам й дълъг живот в добро здраве и още много години да помага на малките си пациенти.

  Отговор
 • 11.07.2019 в 11:57
  Permalink

  Невероятен човек и специалист!Пожелавам й здраве,дълъг живот,лично и семейно щастие!

  Отговор
 • 11.07.2019 в 14:32
  Permalink

  Всеодаен педиатър, отзовава се по всяко време на денонощието, ! Лекувала е дъщеря ми , а сега ако се наложи и внучето ми!Да е жива и здрава! Благодаря за всеотдайността и професионализма с които се отнася към дечицата във всяка една ситуация!

  Отговор
 • 19.12.2019 в 15:51
  Permalink

  Страхотен човек и специалист ❤️

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!