20 четения

Деян Колев, директор на „Амалипе“: „Стратегията на вицепремиера Каракачанов нагнетява етническото напрежение“

„СТРАТЕГИЯТА ЗА СПРАВЯНЕ С РОМСКИЯ ВЪПРОС НА ВИЦЕПРЕМИЕРА КРАСИМИР КАРАКАЧАНОВ Е ЕДНА ОТ ПРИЧИНИТЕ ДА СЕ НАГНЕТЯВА ДОПЪЛНИТЕЛНО ЕТНИЧЕСКО НАПРЕЖЕНИЕ. Тя е елемент от антиромската кауза, която се използва във всяка предизборна кампания. Ние имаме добра национална стратегия за интеграция на ромите, която е одобрена с решение на Народното събрание, и тя не може да се замени. Ако концепцията на Каракачанов бъде приета от Министерския съвет, това ще е знак за търсене на коалиционни отношения, а не защото документът е необходим.” Това заяви председателят на великотърновската неправителствена организация „Амалипе” Деян Колев при откриването на кръглата маса под наслов „NO-HATE-BG: Заедно в защита на малцинствата и в превенцията на престъпленията от омраза“.

Подобни срещи ще има в общо седем областни града в страната. Деян Колев припомни, че още през февруари, когато предложението беше представено за публично обсъждане – 15 организации, включително и Европейската комисия, са излезли с негативни коментари. Очаква се обаче стратегията на вицепремиера да бъде обсъждана от правителството тази седмица.

Кръглата маса се проведе вчера в старата столица. Форумът е съвместна инициатива на „Амалипе“ и Българския хелзинкски комитет. Участниците дискутираха престъпленията, подбудени от предразсъдъци, срещу пет групи – роми, мюсюлмани, евреи, ЛГБТ и мигранти, и изслушаха доклад за състоянието на проблема, съставен от Българския хелзинкски комитет. По време на срещата са били обсъждани още събитията в Габрово – както протестите и погромите от април, така и протичащата образователна десегрегация, и бяха представени актуални конкурси и възможности за подкрепа на дейности, насочени към преодоляване на престъпления от омраза.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!