96 четения

Оправиха инфраструктурата в крайбрежната зона, идва ред на плажа

НОВ ОБЛИК ВЕЧЕ ИМА КРАЙБРЕЖНАТА ТЕРИТОРИЯ НА ВЕЛИКО ТЪРНОВО В ПОДНОЖИЕТО НА КВ. „СВЕТА ГОРА“. Вече привършват строителните работи по обновлението на няколко важни улици, включително и „Крайбрежна“, която бе направена най-напред. Мястото е било едно от любимите за разходка на жителите и гостите на града, а тук през социализма в близост до бента на Янтра е и популярният речен плаж, който има даже пясъчна ивица. Зелени площи и кътове за отдих, пейки, нови тротоари, осветление и улични настилки са реализирани в района, по който се работи от година и половина. Тук бе направен и голям обществен паркинг за автомобили и автобуси.

С нови настилки и тротоари са ул. „Христо Иванов – Войводата“, ул. „Йордан Инджето“ и няколко локални подхода, чрез които е подобрена връзката между улиците „Крайбрежна“ и „Михаил Кефалов“.

Инфраструктурните обекти са част от големия проект на Общината „Съхранена и автентична градска среда на град Велико Търново“, финансиран по ОП „Региони в растеж“ 2014 – 2020, който приключва идната седмица. Само в тази зона инвестициите в нови отсечки надхвърлят 2 млн. лв. От кметството оглеждат и неизползваемо игрище на Хуманитарната гимназия за обособяване на паркинг.

ВСЕКИ МОМЕНТ ЩЕ ЗАПОЧНЕ И ПОЧИСТВАНЕТО НА НЯКОГАШНИЯ ПЛАЖ. В МОМЕНТА МЯСТОТО е обрасло, а в него са изоставени артинсталации, правени от участници в Студентската творческа асамблея преди 5 години. Намеренията са участъкът на реката по протежението на ул. „Крайбрежна“ отново да бъде използван за отдих и къпане, а в района може да бъде изграден и бар на открито по подобие на популярния в района на севлиевското село Стоките „Бедуин бар“.

Стилян НАЙДЕНОВ

Снимка Светослав СТЕФАНОВ

2 коментара за “Оправиха инфраструктурата в крайбрежната зона, идва ред на плажа

  • 10.07.2019 в 13:15
    Permalink

    Много радостна новина. Отдавна се очаква такава придобивка. Градът ни трябва да бъде безупречен. Туристически и за много националени и лични събития. А защо не и международни.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!