Отличиха със значки и плакети заслужили спортисти и деятели от Свищов за 70 години „Академик“

Началото на свищовското спортно дружество е положено на 10 ноември 1949 г. в аудитория на Стопанската академия

 

Над 200 гости, голяма част от които спортни звезди от близкото минало и настоящето, се включиха в честването на 70-ата годишнина от основаването на Дружество за физкултура и спорт „Академик” в Свищов.

Началото е положено на 10 ноември 1949 година в Първа аудитория на Висшето училище за стопански и социални науки „Димитър А. Ценов“, когато се провежда събрание за учредяване на Доброволна спортна организация на студентите в Свищов. Тя приема името „Академик“. За първи президент е избран професор Стефан Станев, който след няколко месеца печели и изборите за ректор на висшето училище. През същата година в Свищов се основават нови спортни клубове, като основният спорт е футболът.

Тържественото честване на годишнината започна в салона на ПБНЧ „Еленка и Кирил Д. Аврамови – 1856”. Специални гости бяха Бончо Генчев – президентът на Зоналния съюз на БФС Велико Търново, Иво Райчев – вицепрезидент на Българската федерация по хандбал и радиоводещ, футболните легенди от близкото минало Илиян Киряков и Пламен Гетов, ректорът на СА „Д. А. Ценов” доц. д-р Иван Марчевски, бивши ректори на Академията. Присъстваха и представителите на общинското ръководство, водени от кмета Генчо Генчев и от председателя на Общинския съвет д-р Кристиян Кирилов.

Своя поздрав към спортистите отправи кметът на общината Генчо Генчев. Той им благодари за усилията и отдадеността, с които са прославили името на „Академик” и на Свищов. Генчо Генчев подчерта, че благодарение на тяхното дело и до днес „Академик” (Свищов) е запазена марка в областта на спорта.

Доклад, посветен на 70-годишнината на „Академик”, прочете заместник-кметът в областта на спорта Борислав Замфиров. В него той припомни историята на „Академик” и стотиците отличия, които свищовското дружество печели в областта на леката атлетика, футбола, вдигането на тежести, спортната гимнастика, хандбала и други спортове.

Президентът на Зоналния съюз на БФС – Велико Търново, Бончо Генчев връчи златна значка от името на БФС на бившите футболисти на „Академик” Недялко Босилков и Никола Москов, както и на треньора Янко Гелов.

Сребърни значки от Българския футболен съюз получиха Анатоли Дончев, Асен Атанасов, Мариян Маринов, Атанас Атанасов, Димитър Кръстев, Николай Илиев, Николай Марков и Сербедар Алиев.

Специални плакети от БФС бяха връчени на президента на ОФК „Академик” Борислав Замфиров, членовете на УС на клуба Генчо Генчев и Кристиян Кирилов, на СА „Д. А. Ценов” и на водещия на тържественото честване – дългогодишния спортен деятел Николай Константинов.

От името на Община Свищов бяха връчени над 30 плакета на заслужили спортисти, треньори и деятели, сред които Янко Гелов – треньорът, класирал футболистите на „Академик” при второто им влизане в „А” група. За него бе изненада да получи и специален медал, с който Община Свищов го определи като един от десетте най-добри треньори на XX век. Отличието му е присъдено преди 19 години, но едва сега той имаше възможността да го получи.

Специално признание бе предвидено и за Иван Григоров – треньора по спортна гимнастика, който е начело на отбора на САЩ на няколко поредни Олимпийски игри.

По-късно в храм „Света Троица” отец Михаил Миронов отслужи благодарствен молебен, на който присъстваха много от гостите на тържеството.

Официалната програма на честването завърши с футболната среща между ветераните на „Академик” и ЦСКА, която се игра на градския стадион. Съставът на ЦСКА бе предвождан от бившия национален треньор Пламен Марков, а в игра влязоха още популярни имена като Сашо Борисов, Дани Моралес, Пауло Кардозо, Евгени Маринов и вратарят Ивайло Иванов – състезател в миналото и на двата отбора. След равностойна и атрактивна за публиката игра символичните гости от ЦСКА се наложиха с 1:0 над „Академик”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *