28 четения

Показват златния кръст с частица от Христовото разпятие от Трапезица

ЗЛАТНИЯТ КРЪСТ С ЧАСТИЦА ОТ ХРИСТОВОТО РАЗПЯТИЕ, КОЙТО ПРОФ. КОНСТАНТИН ТОТЕВ РАЗКРИ МИНАЛОТО ЛЯТО, ЩЕ БЪДЕ ПОКАЗАН ЗА ПЪРВИ ПЪТ В ЕКСПОЗИЦИЯ в Изложбените зали „Рафаел Михайлов“ във Велико Търново. Изложбата се нарича „Стенописите от Трапезица през погледа на художника Васил Димов (1878 – 1941)” и ще бъде открита тази вечер. Стенописите ще останат по-дълго, но само във вечерта на откриването търновци ще могат да видят най-ценните находки, открити при археологическите проучвания на крепостта Трапезица през миналото лято от проф. Константин Тотев и доц. Деян Рабовянов.

За първи път пред широката публика в старата столица ще бъдат показани сребърни и златни обеци и наушници, част от реликварий във вид на човешка фигура с позлата и емайл, позлатен медальон с орлица, хранеща пилето си, и други находки.

Специално място във временната експозиция ще е отделено на придобилия световна популярност златен кръст с частица от Христовото разпятие. Реликвата бе намерена от проф. Тотев в хоросанова камера зад олтарния стълб в новооткритата църква N 23. Уникалният кръст – енколпион, тежи 75 г, датира се към втората половина на XII век и е ювелирна византийска изработка.

Предстои ценните находки да бъдат експонирани в посетителския център на Архитектурно-музеен резерват „Трапезица“.

В основната си част изложбата показва стенописите от Трапезица така, както ги е видял художникът Васил Димов, който е рисувал находките по време на проучванията в началото на 20 век. В залите са подредени седем големи маслени копия на стенописи от църквите на Трапезица, които художникът изработва през 1903 – 1904 г., непосредствено след приключване на разкопките на хълма през 1900 г. Освен тях ще са показани и серия акварелни рисунки и ескизи, свързани с художествената украса на разкопаните по това време 14 църкви.

Копията, рисувани от художника Васил Димов, имат много по-съществено значение от обикновена художествена документация, тъй като за голяма част от стенописите, открити в началото на ХХ в. на Трапезица, а и за някои стенописни композиции от църквата „Св. ап. Петър и Павел” те остават единствената надеждна информация.

Изложбата, която ще е експонирана до 30 октомври, е организирана от Регионалния исторически музей със съдействието на Община Велико Търново, а всички оригинални материали са любезно предоставени от фонда на Националния археологически институт с музей при Българската академия на науките.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!