104 четения

Преподаватели от ВТУ пишат учебници, които се превръщат в хит сред учителите и учениците

ПРЕПОДАВАТЕЛИ ОТ ВТУ „СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ“ ОТ ГОДИНИ СА ЧАСТ ОТ ЕКИПИТЕ, КОИТО СЪЗДАВАТ НАЙ-ХИТОВИТЕ УЧЕБНИЦИ ПО ИСТОРИЯ И ГЕОГРАФИЯ за прогимназиалния и гимназиалния етап в училище. Тази година някои от най-обичаните търновски доценти и професори направиха новите учебници по тези два предмета за 10 клас. Учителите вече четат уроците и трябва да изберат по кой учебник ще преподават през следващите няколко години.

Проф. Петко Петков, проф. Пламен Павлов, проф. Милко Палангурски, проф. Красимира Мутафова, доц. Иван Лазаров, методистите Юлия Симеонова и Виолета Стойчева участват в общо три колектива, което на практика означава, че преподаватели от ВТУ са автори на три учебника по предмета „История и цивилизации“.

„Съставянето на учебник е особено занимание. Ние не пишем уроците в него според нашите си разбирания и според това как ние бихме представили темата като преподаватели по история. Съобразяваме се с учебната програма на МОН, където се казва дори от колко думи може да е съставен урокът, какви компетенции трябва да развива. Задължени сме да имаме определен брой документи и картинки към текста“, разказва проф. Петко Петков, който работи в екип с колеги от още два университета – проф. Людмил Спасов от Пловдивския, проф. Тодор Мишев, гл. ас. д-р Владимир Ангелов и д-р Катя Бенчева от Софийския. Всеки от тях е написал уроците от периодите, в които е специалист. Проф. Петков е автор на текстовете за Възраждането.

„Учебникът е изцяло за България и българската история от Античността буквално до днес, защото дори премиерът Бойко Борисов присъства в последните уроци. Но Борисов всъщност не е новост в учебниците, има го в уроците още от 2012 г., след като се наложи да променим част от съдържанието, когато България влезе в НАТО. Има уроци за Тодор Живков, за външната политика на България след 1989 г., за културата, в последния урок я има дори Станка Златева“, допълва още проф. Петков и уточнява, че към учебника има и речник на непознатите думи, приложения с карти и богат илюстративен материал. След това уточнява, че уроците, които засягат събитията след 1989 г., са направени като информация, без анализ и без оценка, защото е прекалено рано да се оценяват събития, на които сме свидетели. „А и все още има дълбоко засекретени документи от тази епоха, така че няма как да правим оценка. Докато писахме уроците, се постарахме да дадем на децата информация и за по-малко известните личности от всяка епоха, но личности, които са предизвикали важни събития. Направихме и един паралел – светът и ние, за да знаят учениците какво се е случвало по света, докато при нас се е случвало Априлското въстание“, казва още проф. Петков и допълва, че учебникът е цветен и е на издателство „Домино“.

ЗА 10 КЛАС Е И УЧЕБНИКЪТ, НАПИСАН ОТ ПРОФ. МИЛКО ПАЛАНГУРСКИ, ПРОФ. КРАСИМИРА МУТАФОВА, ДОЦ. ИВАН ЛАЗАРОВ, МЕТОДИСТИТЕ Д-Р ЮЛИЯ СИМЕОНОВА И ДОЦ. ВИОЛЕТА СТОЙЧЕВА, всички те от ВТУ. В авторския колектив са още проф. Иван Русев от Икономическия институт във Варна и доц. Лъчезар Стоянов от НБУ. Учебникът е издаден от издателство „Рива“.

„Работихме заедно, но всеки колега сам преценява какво да включи в уроците, на какво да акцентира, като, разбира се, се съобразяваме с изискванията на МОН. Проф. Мутафова написа уроците за Османската империя, доц. Лазаров е специалист по Средновековието, аз направих уроците по нова история, проф. Русев разработи темите от Възраждането, а най-новата история направи доц. Стоянов. Двете методистки разработиха методиката на всеки урок, което всъщност отличава нашия учебник от останалите“, казва проф. Милко Палангурски, за когото това е вече четвъртият учебник по история, който прави.

Този авторски колектив е решил да заложи на по-кратки текстове и на повече задачи, които да провокират учениците сами да търсят и откриват информацията.

ПРОФ. ПЛАМЕН ПАВЛОВ Е МОЖЕ БИ ВЕТЕРАНЪТ СРЕД АВТОРИТЕ НА УЧЕБНИЦИ И УЧЕБНИ ПОМАГАЛА. Той за първи път се заел с тази нелека задача през 1993 г., когато направил учебник за кандидат-студенти. Оттогава неизменно работи с издателство „Просвета“. Сега проф. Павлов е в авторския колектив и на един от учебниците по история за 10 клас, в който останалите автори са от СУ.

„Аз съм за обективен подход без идеологически клишета. Не ми харесва, когато някой колега започне да заклеймява или да възвеличава периоди от историята ни, защото и в двата случая се стига до крайности, които се превръщат в манипулации“, категоричен е проф. Павлов по повод най-дискутираната тема за присъствието на комунистическия режим в учебниците за 10 клас. „Това се е случило, да си затваряме очите, няма смисъл. Тоталното отричане е погрешно, трябва обективно и трезво да видим какво се е случило. Защото в тези години сме имали и литература, и музика, и изкуство, индустриализация. Е, не се случват в темповете, които ни се иска, но са се случили все пак“, допълва проф. Павлов, който е автор на учебници за 5, 6, 8 и 10 клас. Автор е и на помагала, които работил с Райна Манджукова, на една енциклопедия за малки и пораснали деца „История на България“. С фондацията на Милен Врабевски той написа и учебника „Моята България“, който може да бъде ползван и в електронен вариант. Учебник за българите в чужбина ще излезе всеки момент. В него проф. Пламен Павлов е събрал теми от учебниците за 5 – 7 клас.

ЕДИНСТВЕН ПО РОДА СИ ПЪЛЕН УЧЕБЕН КОМПЛЕКТ ПО ГЕОГРАФИЯ И ИКОНОМИКА ЗА 10 КЛАС НАПРАВИ ТАЗИ ГОДИНА ЕКИПЪТ НА ПРОФ. СТЕЛА ДЕРМЕНДЖИЕВА. Тя работи заедно с доц. Петя Събева от ВТУ, с колеги от СУ и с двама учители, които преподават на десетокласници. „Разработихме и книга за учителя, това е, което ни отличава, освен че имаме хартиен и електронен вариант на учебника и тематични листи. Разработили сме осем големи теми, които имат 52 подтеми и уроците са свързани с географското положение, границите, природната среда, областите, селищата и т. н.“, казва проф. Дерменджиева, която е водещият автор в този колектив. Тя уточнява още, че сега часовете по география са с 20 повече, което позволява на учениците да се подготвят по-добре за матурите.

За първи път тази година ще се появи и учебник по география за българите в чужбина. Той е стара идея на проф. Атанас Дерменджиев и по нея той е работил с проф. Стела Дерменджиева, с Петя Събева и с учителите, които са част от екипа и на другия учебник. И този за българите в чужбина ще бъде пълен комплект, ще има и електронен вариант.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!