127 четения

Шестима директори са външни експерти към Националния инспекторат по образованието

ШЕСТИМА ДИРЕКТОРИ – ПЕТИМА ОТ ВЕЛИКО ТЪРНОВО И ЕДИН ОТ ГОРНА ОРЯХОВИЦА, СТАНАХА ВЪНШНИ ИНСПЕКТОРИ КЪМ НАЦИОНАЛНИЯ ИНСПЕКТОРАТ ПО ОБРАЗОВАНИЕТО. Директорът на най-голямата гимназия в областта СУ „Емилиян Станев“ Кина Котларска и единият от заместниците й – Пламен Емануилов, шефът на СУ „Вела Благоева“ Ангел Янчев, както и директорите на Езикова гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“ Смилена Тодорова и на Спортното училище Снежина Михова получиха удостоверенията си на тържествена церемония в София. Освен тях с правомощията на външен инспектор е и директорът на детска градина „Първи юни“ в Горна Оряховица Мариана Димитрова. В момента тя е и временно изпълняващ длъжността директор на детска градина „Бодра смяна“ в града.

Националният инспекторат по образованието е нова структура, създадена според изискванията на Закона за предучилищно и училищно образование и е на подчинение директно на премиера. Целта е тази институция да осъществява контрол на качеството на образованието, коментира директорът на СУ „Вела Благоева“ Ангел Янчев. И допълва, че инспекторатът ще проверява работата на всички детски градини и училища в страната.

Инспекторатът е учреден преди година с около 20 щатни експерти. За директор е назначена Анелия Андреева. Веднага след това е започнала и процедурата по набиране на външни експерти, защото според закона в проверките трябва да участват по трима души – един щатен и двама външни инспектори.

244 кандидати са подали документи за външни инспектори и 219 от тях са преминали успешно обучението и са получили сертификати. До края на годината обаче трябва да бъдат обучени още 70.

Когато започнат проверките, инспекторите ще трябва да посещават съответните учебни заведения, да проверяват документацията, да посещават учебни часове, да оценяват цялостната среда, да се срещат с родители, учители и ученици. След това те ще трябва да изготвят цялостна независима експертна оценка на качеството на предоставяното от детската градина или училището образование в определен момент на дейността им и да дадат, ако се наложи, насоки за подобряване. Тази инспекция се извършва на всеки 5 години.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!