Студенти от Лонг Бийч бяха във ВТУ

СТУДЕНТИ И ПРЕПОДАВАТЕЛИ ОТ ДЪРЖАВНИЯ УНИВЕРСИТЕТ ЛОНГ БИЙЧ, КАЛИФОРНИЯ, В САЩ БЯХА ВЧЕРА ВЪВ ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. Целта на срещата е била установяване на отношения на партньорство и сътрудничество в областта на образованието и науката, изготвяне на съвместни програми за обмен на студенти и преподаватели.

Университетът Лонг Бийч е една от големите държавни образователни институции в Калифорния. Той е създаден през 1949 г. и обучава около 35 000 студенти.

„Добре дошли във Великотърновския университет! Искам да ви поздравя от името на академичното ръководство и специално от името на ректора проф. д-р Христо Бонджолов. Вие сте в образователния център на България, в най-стария извънстоличен университет, известен с традиции в качеството на обучение на своите студенти. Надявам се, че по време на разговорите ще намерим допирни точки за установяване на партньорски отношения между двата университета. Пожелавам ви приятен престой в историческата и духовна столица на България – Велико Търново“, каза в приветствието си доц. Димитър Симеонов. Приветствие към гостите отправиха доц. д-р Димитър Симеонов, заместник-ректор по учебната дейност, и проф. д-р Ценка Иванова, декан на Филологическия факултет.

С младите хора, които изучават специалности в областта на лингвистиката и антропологията, се срещна и деканът на филолозите проф. Ценка Иванова, която им разказа за Филологическия факултет. „Във факултета се изучават 20 езика. В обучението разглеждаме езици, култури и комуникации. При нас се обучават студенти както от България, така и от цял свят. Даваме възможност за специализации и развитие във всички области на лингвистиката. Мисля, че сътрудничеството между двата университета ще бъде от взаимна полза“, каза проф. Ценка Иванова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *