Светлинното замърсяване застрашава рибата клоун, прочула се покрай анимацията „Търсенето на Немо“

Светлинното замърсяване застрашава възпроизводството на рибата клоун, придобила голяма популярност благодарение на анимацията „Търсенето на Немо“, алармират австралийски учени, цитирани от Франс прес и ДПА.
Рибите от вида Amphiprion ocellaris се разпознават лесно с яркооранжевия си цвят и белите ивици с черен „бордюр“. Симпатичните обитатели на кораловите рифове обаче са изправени пред сериозна заплаха – изкуствената светлина през нощта. Дори слабото количество изкуствено осветление на населените брегове край рифовете оказва неблагоприятен ефект върху времето за излюпване на яйцата, което обикновено е няколко часа след смрачаване.
Авторите на настоящото изследване, публикувано в сп. „Байолъджи летърс“, са установили, че излагането на изкуствена светлина през нощта оказва „драматичен“ ефект върху излюпването.
За да установят как влияе светлинното замърсяване върху възпроизводството на рибите клоуни, специалистите от университета „Флиндърс“ в Аделейд са наблюдавали в лаборатория десет двойки в размножителен период. Пет от тях са били изложени на действието на LED светлина, сравнима с тази, която достига океанската повърхност край населените брегове. Петте двойки от контролната група са наблюдавани на естествена светлина.
Първите етапи от размножаването са преминали без особени различия в двете групи. Когато е настъпил моментът за излюпване на яйцата обаче, учените са отчели нулев процент и липса на потомство при рибите, изложени на действието на изкуствена светлина през нощта.
„Резултатите от изследването ни ясно показват, че светлинното замърсяване оказва неблагоприятен ефект върху успешното възпроизводство на рибите клоуни“, казва Емили Фобърт от екипа.
Според специалистите откритието вероятно важи и за други риби, обитаващи кораловите рифове, тъй като при много видове размножителното поведение и времето за излюпване са сходни с тези при сродниците на Немо.
Светлинното замърсяване, което може да навреди на редица организми и системи, се увеличава с около два процента годишно по света, алармират учените.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *