14 четения

Винарна „Гулбанис Вайн“ се сдоби със сертификат за биолозе

Фирма „Гулбанис Вайн“ стана втората в региона и сред малцината производители на вино в страната, които притежават сертификат за биолозе. Преходът към екоземеделие на избата продължи три години, през които непрекъснато са взимани проби от почвата и гроздето за изследване на наличие на вредни препарати и замърсяване. Инспекциите са дело на няколко специализирани фирми, оторизирани да издават сертификата.

Особеностите, които стопанството следва и ще продължи да прилага занапред, са прилагане само на природосъобразни средства в отглеждането на лозята. А именно употреба на нищо по-силно от син камък, с какъвто навремето дедите ни са пръскали растението. Това обаче е нож с две остриета, защото липсата на химия по опазването от болести и вредители налага много други допълнителни грижи, а и води до понижени добиви. След дъжд например трябва да се третира мигновено, а за да се обхване целият масив за ден – два, трябват хора и техника.

След две години „Гулбанис Вайн” може да кандидатства за европейски субсидии, с които се подкрепят биопроизводителите. По този начин се компенсират намалената реколта, докато лозето свикне на новия начин на обработка.

Фирмата гледа 420 дка грозде в района на Горски Долен Тръмбеш, а през 2017 година вложи близо 500 000 лв. в изграждане на собствена изба. Залага на сортовете „Каберне Совиньон”, „Каберне Фран“, „Мускато Бианко”, „Траминер”, „Шардоне”, „Мерло” и други.

Вината притежават десетки отличия от български и чуждестранни изложения. Тя е носител на бронзов медал от форума Decanter в Лондон за своето уникално розе от 2016 година.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!