10 важни факта, които могат да ви спасят живота

Да познаваш симптоми, да разбираш поне малко от първа помощ, са все жизненоважни умения, които биха могли да спасят живота на някого, когото обичате или на съвсем непознат. Да се надяваме, че следващите съвети никога няма да ви се налага да използвате, но все пак е добре да знаете какво да правите в следните ситуации:

Какво да правите, ако се задавите.

Започнете да кашляте силно. Ако това не помогне, удряйте с юмрук в между пъпа и долния край на ребрата, като се движите нагоре и надолу. Ако и това не върши работа, притиснете корема си в облегалката на стол (всичко, което е на нивото на кръста, върши работа) и рязко се наведете надолу. Повтаряйте движението, докато не изплюете погълнатия предмет. Друг възможен вариант е да застанете на четири крака и рязко да се хвърлите по корем на пода. Болезнено, но може да ви спаси живота.

Как да разпознаете приближаваща буря.

Ако имате подозрение, че се задава силна буря, следете за следните знаци:

– ниски облаци;

– не са плоски, а по-скоро купести;

– тъмни са или тъмнокафяви. Ако са черни, можете да очаквате силен дъжд без вятър. Ако са кафяви, най-вероятно се задава дъжд, придружен със силен вятър;

Ако видите, че облаците се отдалечават, няма да вали.

Какво да правите, ако спирачките ви откажат.

Това си е наистина стресова ситуация. Колкото и да е трудно обаче, важно е да запазите спокойствие.

На първо място накарайте пътниците (ако не сте сами) да затегнат предпазните колани, включете аварийните светлини и сигнализирайте на другите шофьори какво се случва, използвайки дълги светлини и клаксон.

Натискайте и отпускайте спирачния педал със силни и резки движения. Така може да създадете напрежение в спирачната система. Сега бавно превключете на по-ниска предавка. Ако имате механична скоростна кутия, натиснете педала на съединителя. Ако сте с автоматична, поставете скоростния лост в позиция L.

Използвайте внимателно ръчната спирачка. Ако го направите рязко, колата може да се задави или да поднесе.

Как да постъпите, ако ви следят.

Първото и най-важно нещо е да се уверите, че това наистина е така, а не се поддавате на параноя. Можете рязко да смените посоката на движение и да проверите дали заподозрения от вас продължава да ви следва. Ако случаят е такъв, непременно се насочете към оживено място. Влезте в кафе и се престорете, че чакате приятел, а ако наблизо има полицейско управление, тръгнете право натам. В никакъв случай не отивайте към дома си или към безлюдна улица. Ако имате възможност, извикайте такси, за да се приберете.

Какво да правите, ако усетите, че получавате инфаркт.

Ако вие или някой около вас получава инфаркт, извикайте незабавно бърза помощ. Питайте оператора на телефона какво да правите, докато чакате линейката. Дишайте дълбоко и кашляйте. Дълбокото дишане спомага за достигането на повече кислород до белите дробове, а кашлянето стимулира гръдния кош, като поддържа сърдечния ритъм.

Местоположението на болката е важен маркер за това дали човек получава инфаркт (горната част на гърдите, гърдите и рамото, гърдите и двете рамене, лявото рамо и двете ръце). Друг белег за висок риск от инфаркт е сив кръг около ириса, който си върви ръка за ръка със силно повишени нива на холестерол. В случай че го забележите, трябва незабавно да се консултирате с лекар.

За да не се въртите в кръг в гората.

Ако сте се загубили в гората и имате чувствата, че се лутате в кръг, минавайте покрай запомнящи се дървета от една и съща страна. Ако сте десничари, изберете лявата страна, ако сте левичари – дясната. Това ще ви помогне да излезете от кръга.

Хитър начин да запалите огън

Ако нямате с какво друго да запалите огън, може да използвате слънчева светлина и… презерватив. Налейте вода в презерватива, завържете го и го използвайте като леща, фокусирайки светлината върху парче хартия или суха трева. Проявете търпение и скоро ще видите резултата. Ето още една причина да носите винаги презерватив у себе си. Никога не знаете кога ще ви влезе в употреба.

Къде да се скриете по време на земетресение.

Противно на общоприетото схващане, по време на земетресение най-безопасното място не е под вратата, а до масивна мебел (например гардероб), стига да няма опасност да ви се стовари върху главата. Легнете близо до масивния обект (или под него, ако е достатъчно стабилна маса или бюро) в ембрионална позиция с ръце върху главата и врата. Ако няма подобен обект, придвижете се до вътрешна стена. Основната цел е да избегнете нараняване от падащи предмети.

Как да се измъкнем от тълпа.

На концерт, на митинг, на протест, на дискотека – не е невъзможно да се окажете в центъра на тълпа. Ако ви се случи, не пресичайте пътя й. Движете се в посоката на тълпата, като леко и постепенно се придвижвате към някой от краищата. Основната ви цел е да се движите в същата посока и бавно, без да блокирате нечий път, за да не се окажете на земята. Ако сте със семейството си, единият трябва да качи детето на раменете си, а другият да върви отпред. Движете се по диагонал, докато успеете да стигнете до „изход“.

Какво да правите, ако някой до вас изпадне в безсъзнание.

Ако видите човек в безсъзнание, който диша, извикайте бързо линейка, като междувременно можете да направите следното:

– внимателно наклонете главата му назад, като по този начин устата му леко ще се отвори и ще подпомогне дишането;

– повдигнете брадичката му и се заслушайте поне за 10 секунди дали наистина диша;

Клекнете до човека и го обърнете внимателно на една страна, като поставите едната му ръка под главата. Много е важно обаче, ако имате съмнение за травма на гръбначния стълб, да НЕ мърдате човека по никакъв начин. Отворете леко устата му, без да местите врата му.

БОНУС съвети:

Ето кои са най-честите места от човешкото тяло, които стават жертва на ухапвания:

Кърлежи:

– глава;

– крака;

– подмишници;

– слабини.

Змии:

– долната част на краката

Скорпиони:

– пръстите

Паяци:

– ръце;

– крака

Искрено ви пожелаваме да не попадате в никоя от тези ситуации в живота си, но все пак човек е добре да бъде подготвен за всичко.

Източник: obekti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.