34 четения

Чуждестранни студенти по психология се учиха да правят баница в Балван

10 студенти от няколко престижни британски университета посетиха Дома за възрастни в Балван. Визитата бе част от проявите в рамките на летния им стаж във Велико Търново, реализиран по идея на Мирела Великова, родом от Русе, но израснала в старата столица. Младите хора са от Норвегия, Бразилия, Сингапур и т.н. и за втора година се срещат с обитателите на Старческия дом. В тяхната компания студентите се развихриха в кухнята и усвоиха приготвянето на емблематичната за страната ни баница. Млади и възрастни заедно точиха кори, забъркваха смес от яйца и сирене и опекоха погачата. Чужденците бяха очаровани от крайния резултат и обещаха да предадат рецептата и по родните си места. По време на кулинарното занимание те усвоиха и правенето на ябълков щрудел. С изненада установиха, че това всъщност е българската версия на известния американски пай, но доста по-вкусен.

Освен готварски преживявания британските студенти натрупаха опит и в… плетенето на вълнени чорапи. Сръчните баби умело ги научиха как да въртят куките и да майсторят чудни изделия.

„Срещите на възрастните хора в дома с младите са много емоционални. Някои от тях имат внуци, които работят или учат в чужбина. Няма езикова бариера, защото преводачите са достатъчно. Вълнуват се и двете страни. Младите хора оценяват, че рядко успяват на контактуват със своите дядо и баба, а нашите потребители – с внуците си”, разказва Веселка Иванова, директор на социалното заведение.

В дома в Балван очакват още две групи – в края на юли и в началото на август.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!