Горнооряховски ветеринар оперира тежко пострадал щъркел

Птицата се възстановява във фермата приют „Приятели на четири крака“ в Хотница

 

ЩЪРКЕЛ В ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ТЕЖКО СЪСТОЯНИЕ СПАСИХА СОБСТВЕНИЦИТЕ НА ФЕРМАТА ЗА ЖИВОТНИ „ПРИЯТЕЛИ НА ЧЕТИРИ КРАКА“ в Хотница и ветеринарят д-р Симеон Цонев от Горна Оряховица. Птицата претърпяла операция в рамките на час и половина, като, за да оцелее, било необходимо ампутирането на единия й крайник. Пернатото ще се възстановява няколко седмици под грижите на природозащитниците и ако не успее да полети, приютът ще остане за постоянно негов дом.

В понеделник жена открива в Павликени щъркела в безпомощно състояние, паднал от гнездото. Веднага се свързала с директора на зоопарка в града, където приели птицата за кратко, и след обстоен преглед заключили, че тя няма шанс да оживее при тях. Били категорични, че случаят е в компетенциите на фермата за животни в Хотница и същата вечер сигнализирали Вера Трендафилова, създателка на „Приятели на четири крака“.

„КРЪСТИХМЕ ЩЪРКЕЛА ШУРИК, ЗАЩОТО ВЯРВАМЕ, ЧЕ ИМЕТО РЕГЛАМЕНТИРА ЛИЧНОСТТА. Той беше с придобита аномалия. Тези птици обичат да носят в гнездото си всякакви вещи и явно така там е попаднал бинт, който се омотал около крачето му и го деформирал. В резултат на това е получил сериозна инфекция. После е паднал от гнездото и крайникът направо бе потрошен“, разказа жената.

Въпреки че вероятността птицата да почине била голяма, тя и мъжът й Виктор Караколев прибрали вкъщи Шурик. Опитали да намерят добър ветеринар, който да се погрижи за него, и във вторник се свързали с д-р Симеон Цонев от Горна Оряховица. Същата вечер специалистът дошъл във фермата и направил животоспасяваща операция на птицата.

„Щъркелите могат да живеят и да летят с един крак. Ще направим необходимото нашият нов приятел да успее да полети и да се върне в края на лятото заедно с ятото си. Ако това не се случи, ще остане във фермата за постоянно“, увери Вера.

Ако Шурик стане член на семейството на „Приятели на четири крака“, ще съжителства с десетки животни, станали по някакъв случай жертва – прасенце, коне, пуйки, гъски, сърнички, агънца, патета, котета, кучета и много други. Голяма част от тях дори са отгледани от бебета.

Освен добри условия за преживяване на обитателите, другата ключова мисия на фермата в Хотница е да образова и възпитава у децата любов към птици и животни. В приюта се организират посещения, при които малчуганите се сприятеляват с животните и се потапят в един по-добър и колоритен свят.

Галина ГЕОРГИЕВА

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *