41 четения

Петър Ценков и Пламен Николов отново поеха по Пътя на коприната

Поредно участие записва великотърновският екипаж Петър Ценков – Пламен Николов в международния рали рейд маратон Silk Way Rally („Пътят на коприната“). Надпреварата, която тази година вече ще включва и мотоциклети, се провежда в нов формат с 10 състезателни дни през Русия, Монголия и Китай.

Ценков и Николов стартираха заедно за трети път в състезанието и за втори път със SSV бъги, след като през 2017-а бяха с автомобил. При дебюта си с Opel Antara се класираха на 21-во място, а миналата година с бъгито Yamaha YXZ 1000 постигнаха исторически успех, грабвайки сребърния медал в класа си и финиширайки на шесто място в смесената подредба с автомобилите. За Петър Ценков пък това ще е шести старт в „Пътя на коприната“. Пилотът дебютира в надпреварата през 2012 година с навигатора Иван Маринов, с когото отбелязаха и участие в рали „Дакар“. Тогава се класираха на 23-то място, а година по-късно успяха да влязат в топ 10. През 2016-а двамата не успяха да финишират заради технически проблеми.

Иначе две са генералните новости в Silk Way Rally 2019. Първата е новият формат и маршрут, а втората е включването на мотоциклети и ATV в надпреварата, при това като кръг от Световния крос кънтри шампионат на FIM.

Маршрутът на „Пътя на коприната“ тази година включва 10 състезателни дни без почивка с дължина на трасето от 5000 километра, 2700 от които – специални етапи. Стартът бе в Иркутск, недалеч от езерото Байкал, а финалът е на 16 юли. В Русия са предвидени общо 3 етапа: Иркутск – Байкалск, Байкалск – Улан Уде и влизане в Монголия след етапа от Улан Уде. След първите два етапа, общо 413 км пробег, нашият екипаж е четвърти при бъгитата.

Новата за ралито държава – Монголия, посрещна вчера кервана на Silk Way Rally 2019 в столицата Улан Батор. След още 4 отсечки на територията й ралито ще влезе в Китай и ще се отправи към пустинята Гоби преди финала в Дунхуан. Общо 97 са машините, като освен 27 мотоциклета в Иркутск под арката преминаха 43 автомобила и 11 SSV бъгита.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!