Първата връзка ни бележи завинаги

Едва ли нещо оставя толкова траен отпечатък върху нас, колкото първата ни връзка. Тогава мнозина преживяват първия си флирт, първата целувка или дори „първия път“. Нерядко обаче в първата си връзка се разкриваме пред някого и на духовно ниво. Учим се да изграждаме доверие и може би за първи път се показваме уязвими. При това се научаваме да обичаме, да се смеем и да плачем. Защото нерядко точно тогава преживяваме и първото си малко – или пък голямо? – любовно разочарование. Във всеки случай спокойно можем да кажем, че първата връзка оказва значително въздействие върху целия ни по-късен любовен живот с всичките му върхове и падeния. Докъде всъщност се простира влиянието на първата любов?

Търсим приликата или я избягваме

Дали външни белези или черти на характера: често несъзнателно търсим сходства между първия си и всеки следващ партньор. Най-вече тогава, когато пазим приятен спомен от преживяното. И обратно, лошият опит от първата връзка може да доведе до това да избягваме същия тип човек във физически или в душевен план.

Пренасяме придобитите навици

Във всяка връзка, продължила с месеци или години, се формират определени навици, които често самите ние не осъзнаваме. Ако добитите навици са хубави, новата връзка обикновено печели от това. Такъв е например навикът да подкрепяме партньора си при всякакви обстоятелства. Този и други подобни навици се определят като soft skills („меки/добри умения“). Но лошите навици също може да се проявят с течение на времето – и дори да се задълбочат в една следваща връзка. В случая може да помогне преработването на стария модел и търсенето на нови пътища, без обаче да изневеряваме на себе си.

Чрез връзката си създаваме представа за себе си

След като сме изживели първата си сериозна връзка, вече знаем какво сме очаквали и какво сме получили – или не сме получили – от нея. Знаем също и какво не бихме искали да ни се случи или да изтърпим занапред отново. Една връзка може да изпита чувствата ни и да ни накара да си отговорим на въпроса за какъв тип отношения мечтаем. Във всеки случай от първата връзка научаваме изключително много за самите себе си като партньори, за сексуалните си предпочитания и за ценностната си ориентация.

Изострена чувствителност към положително и отрицателно

Човек се учи от всяка връзка! Ако в първата си връзка сме понесли сериозна травма, например изневяра, страхът това да не се повтори ни придружава във всяка следваща връзка. Сетивата ни са с изострена чувствителност към изневярата, което от своя страна ни помага да си изградим самозащита. Обратно, положителните страни на първата връзка често ни карат да очакваме същото от новия партньор.

Източник: obekti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.