Росен Кирилов: „Ще налагаме агресивен стил на игра, с преса и притежание на топката“

„Да водя “Етър”, е предизвикателство за мен, по-горно стъпало в кариерата ми“, казва новият старши треньор на „виолетовите“

 

В петък в 21:00 часа отборът на „Етър ВТ“ стартира в новото футболно първенство. В третия си сезон след завръщането в елита „виолетовите“ ще бъдат водени от Росен Кирилов. Той пое отбора след напускането на Краси Балъков и Станислав Генчев. Доскорошният наставник на „Витоша“ (Бистрица) проведе спокойно предсезонната подготовка, под негово ръководство великотърновци изиграха пет контролни срещи, бяха привлечени нови футболисти. В навечерието на шампионата разговаряме с Росен Кирилов относно готовността на етърци за предстоящите битки.

 

– Г-н Кирилов, подготовката приключи, предстоят мачовете. Отборът готов ли е, балансиран ли е в отделните линии?

– С привличането на Краси Станоев, Дани Апостолов, Сашо Дюлгеров и Светослав Ковачев мисля, че сме балансирани. Първите двама действат в средата на терена. С идването на Сашо Дюлгеров пък в центъра на защитата вече имаме четирима играчи с Пехливанов, Артюнин и Скерлев. Конкуренцията е добра и ще играят тези, които са в най-добро моментно състояние. Новите вече са напълно адаптирани.

– Привлякохте в последния момент Светослав Ковачев от “Лудогорец”?

– Радвам се, че дойде при нас, преотстъпен е до зимата. Той е може би един от най-сериозните таланти в българския футбол в офанзивен план.

– До идването му взехте хора предимно в дефанзивен план, това означава ли, че с атаката нещата бяха регулирани?

– Напред имаме опитни играчи като Иван Стоянов, Дани Младенов, Дино Мартинович, така че в атака сме добре. Надявам се скоро и Милчо Ангелов да се възстанови от контузията, защото в момента в центъра на атаката е само Фло Боджадж. Там ще разчитам още на Младенов, Ковачев и Мартинович, така че варианти има.

– Кога се очаква Милчо Ангелов да е напълно готов?

– Надявам се до месец да тренира стопроцентово. Другото попълнение – Христофор Хубчев, вече тренира на обороти, но след операцията на коляното му трябват още 3 – 4 седмици да е в пълна готовност.

– Предизвикателство ли бе за теб да дойдеш в “Етър ВТ” и наясно ли бе какво ще завариш?

– Президентът на клуба ми се обади, направихме среща с него и с Цанко Цветанов и се разбрахме. Да водя “Етър”, е предизвикателство за мен, по-горно стъпало в кариерата ми. Това е отбор с традиции, радвам се, че имам възможността да работя в “Етър”. Разбрахме се бързо, в основни линии имах представа от начина, по който играе отборът.

Разполагаме с много добри играчи. Положена е добра основа. Напуснали са 4 – 5 играчи, но футболистите, които привлякохме, не им отстъпват по класа, така че отборът има потенциал. Новите са момчета с качества, доказали се в добри отбори. Сигурен съм, че ще се представят добре. Моето желание е да работя с 20 полеви играчи плюс тримата вратари и още един-двама юноши.

– Знаеш, че феновете имат своите очаквания предвид седмото място миналия сезон и баража за Лига Европа.

– С работата на нашия екип ще направим всичко възможно “Етър” тази година да се представя много добре. След всеки мач феновете на стадиона да са все повече и да са доволни от играта. Разчитаме на тяхната подкрепа, отборът съществува заради тях!

– Оправдаха ли се очакванията ти като условия за работа, база, организация?

– Има много добре създадена организация, ръководството на клуба всеки ден работи в тази посока. Естествено, има какво да се желае, но най-важното е желанието на ръководството нещата да се подобряват постоянно. Използваме терена в Дебелец, който е в добро състояние и има възможност още да се подобри. В Дряново теренът е много добър. Лично за мен Дебелец е перфектната база за “Етър”, съвсем близо до В. Търново.

– Какво очакваш от футболистите?

– Засега не съм имал проблеми с тях. Разбираме се добре, има я обратната връзка. Работата на футболистите е да тренират на сто процента и да слушат треньора.

– Какъв стил на игра ще налагаш?

– Агресивен стил, с преса и с притежание на топката, а когато противникът е неорганизиран, ще използваме празните пространства, за да го изненадаме.

– Това ли изискваше и от играчите на “Витоша”? През миналия сезон всеобщо бе мнението, че срещу тогавашния ти отбор се играе много трудно?

– Във „Витоша“ също имаше много добри играчи и тактиката винаги беше съобразена спрямо противника. И там имаше мачове, в които пресирахме, имаше и такива, в които се затваряхме и играехме на контраатака.

– Какви цели си поставяш в “Етър ВТ”?

– Целта е победа във всеки мач. Всеки един отбор у нас, дори и “Лудогорец”, може да бъде победен, винаги има ключ към това. Естествено, нещата невинаги се получават, но във футбола няма само победи. Аз обичам да си поставям непосредствени цели и да ги изпълнявам. Ако те бъдат изпълнени, големите неща сами идват. Работим за всеки отделен мач, разузнаваме противника, готвим се специално за него и се опитваме да го победим. Това ми е стратегията.

– Допълнително предизвикателство е, че дебютът ти ще е на „Българска армия“ срещу „ЦСКА-София“, а пред великотърновска публика ще изведеш за първи път отбора срещу друг столичен гранд – “Левски”?

– Започваме срещу двете най-големи имена в българския футбол, но това е радващо. Винаги е празник, когато се играе с ЦСКА и “Левски”, ще се опитаме двата мача да са точно празник за нас и ще се опитаме да вземем възможно най-голям брой точки. Вярвам, че можем да изненадаме „армейците“ още в първия мач. И на футболистите им говоря всеки ден, че ЦСКА е фаворит до петък, 21 ч. Но на терена може много неща да се случат, така че най-важното е да имаме вяра. Мисля, че ще изиграем добър мач, и със сигурен, че на ЦСКА няма да им е лесно!

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *