Велико Търново чака пари за два пътни възела, паркинги, ремонт на ул. „България” и електробуси

Зам.-министър Деница Николова подписа финансирането за 11 млн. лв. по нашия проект за интегриран транспорт

 

ДВА ПЪТНИ ВЪЗЕЛА В ЧЕРТИТЕ НА ГРАДА, НАДЛЕЗ, ЕЛЕКТРОБУСИ, РЕМОНТИ НА ГЛАВНИ УЛИЦИ И ПАРКИНГИ НА СТОЙНОСТ НАД 11 МЛН. ПЛАНИРА ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО. Един от най-важните й проекти, които чакат реализация вече близо две години, е подписан за финансиране по Оперативна програма „Региони в растеж”, от която вече получихме същата сума за обновление на старата градска част.

Със заповед на заместник-министъра на регионалното развитие и ръководител на оценяващата структура Деница Николова инвестиционното намерение получава положителна резолюция. Предстои подписване на договор за осигуряване на безвъзмездната финансова помощ. Добрата новина оповести в личния си профил във Фейсбук във вторник вечерта кметът Даниел Панов. Пред „Борба” от администрацията разкриват и детайли по разработката, за която се говори от доста време.

 

ОСНОВЕН РЕМОНТ НА БУЛ. „БЪЛГАРИЯ” И ДВЕ НОВИ КРЪСТОВИЩА

 

Част от средствата отиват за основен ремонт на целия булевард „България“. Именно от тук се движат основните градски линии с номера 2, 4, 5, 9 и 110. Както вече писахме, с решение на местния парламент това е и маршрутът, по който ще се движат електрическите автобуси. Изцяло преустроени ще бъдат две натоварени кръстовища. Първото е пресечката на булевард „България“ и улиците „Краков“, „Освобождение“, „Полтава“ и „Беляковско шосе“. Там ще бъдат оформени и 41 паркоместа. Второто кръстовище обхваща улиците „Христо Ботев“, „Седми юли“ и „Цар Тодор Светослав“ – до Летния театър, на входа на Старото военно училище.

Със средства по проекта ще бъде изграден и пешеходният надлез над улица „Магистрална“, който ще свърже района на Търговски парк – Велико Търново, с парк „Никола Габровски“, за който също отдавна се говори.

 

Схема на пътния възел Пред Старото военно училище

ДВА БУФЕРНИ ПАРКИНГА, НА КОИТО ЩЕ СПИРАТ ВСИЧКИ ТУРИСТИ

 

С проекта се реализира и планът на кметството за изграждането на буферни паркинги по модел на развити западни туристически градове, на които всички посетители ще спират, за да не задръстват старата столица.

Двата буферни паркинга – в района на бившето Сержантско училище и в местността Френкхисар (под Балдуиновата кула), са с общо над 300 паркоместа – както за автомобили, така и за автобуси.

Между двата буферни паркинга и основните туристически забележителности ще пътуват три електрически автобуса, които ще бъдат закупени със средства по проекта. За целта е разработена нова основна линия от общинската транспортна схема, която бе одобрена и от Общинския съвет. Предвидено е и осигуряването на зарядна станция за нуждите на подвижния състав, който ще е с най-висока степен на екологичност поред стандартите на Европейския съюз.

За оптимизация на градските превози и повишаване на качеството на услугата ще бъде внедрена съвременна информационна система. Тя включва както монтирането на дигитални табла по натоварените автобусни спирки, така и създаването на контролен център за контрол и управление на транспортната организация. Информационна система ще бъде внедрена и за паркингите – тя също ще бъде управлявана от контролния център. Така ще бъде облекчена както работата на синята зона, така и на останалите обекти за спиране и престой.

За оптимизиране на трафика във Велико Търново ще бъдат модернизирани четири светофарни уредби. С одобрението на местния проект практически държавата гарантира и самото му финансиране. Средствата пък ще бъдат харчени след стриктно организирани обществени поръчки от страна на Община Велико Търново.

Стилян НАЙДЕНОВ

6 thoughts on “Велико Търново чака пари за два пътни възела, паркинги, ремонт на ул. „България” и електробуси

 • 11.07.2019 в 14:25
  Permalink

  какви електробуси – нали имаше – при първия студ и те „умряха“ ?! А защо затриха тролейбусите? в Плевен и София си вървят и са печеливши, ама явно се настъпиха интереси на „корпоративни“ фирми?!

  Отговор
 • 11.07.2019 в 16:14
  Permalink

  Като гледам как ремонтираха ул. „Васил Левски“, по-добре да не пипат „България“! А и има много повече нужда от ремонт на някои странични улици, ама нали там са малко разходите, респ. малко ще и краденето – няма да стане. За електробусите – дали Сашо Нанков знае за тези неща, а дали ГЕРБ знаят за тях – откъде ще дойде партийното финансиране, ако Общината си върне градския транспорт? Не пипайте, моля, тази част, ГЕРБ има нужда от тези пари!

  Отговор
 • 11.07.2019 в 18:26
  Permalink

  В момента между Летния театър и Христов Ботев има паркинг – може би най-големият и единствен неплатен в тоя град. Та…, като направят това смешно кръгово с денивелация повече от 10 градуса, къде ще преместят паркинга? Ако пък унищожат паркинга къде ще спират хората от околните кооперации?

  Отговор
 • 12.07.2019 в 1:02
  Permalink

  Голям филм ще стане с това кръгово на старото военно училище !!! Изобщо не мисля, че там е за кръгово. За Бул. България мисля, че би било добре да се направи, ама има много по належащи за ремонт улици !!!

  Отговор
 • 12.07.2019 в 6:47
  Permalink

  Оправете военното училище , разкопахте го и тъй стои.

  Отговор
 • 12.07.2019 в 10:40
  Permalink

  Велоалеи моля! Като университетски град е срамно да не се създават такива – това би привлякло повече студенти, би редуцирало колите в центъра и би направило града по-чист. Все повече хора ползват и тротинетки… И апропо – ако поне едната тролейбусна линия – тази по Габровски до автогара Запад – се възстанови, това би бил огромен (екологичен) успех.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *