Велико Търново чака пари за два пътни възела, паркинги, ремонт на ул. "България" и електробуси | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Велико Търново чака пари за два пътни възела, паркинги, ремонт на ул. „България” и електробуси

Публикувана на: 11.07.2019г. 2276 прегледа

Зам.-министър Деница Николова подписа финансирането за 11 млн. лв. по нашия проект за интегриран транспорт

 

ДВА ПЪТНИ ВЪЗЕЛА В ЧЕРТИТЕ НА ГРАДА, НАДЛЕЗ, ЕЛЕКТРОБУСИ, РЕМОНТИ НА ГЛАВНИ УЛИЦИ И ПАРКИНГИ НА СТОЙНОСТ НАД 11 МЛН. ПЛАНИРА ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО. Един от най-важните й проекти, които чакат реализация вече близо две години, е подписан за финансиране по Оперативна програма „Региони в растеж”, от която вече получихме същата сума за обновление на старата градска част.

Със заповед на заместник-министъра на регионалното развитие и ръководител на оценяващата структура Деница Николова инвестиционното намерение получава положителна резолюция. Предстои подписване на договор за осигуряване на безвъзмездната финансова помощ. Добрата новина оповести в личния си профил във Фейсбук във вторник вечерта кметът Даниел Панов. Пред „Борба” от администрацията разкриват и детайли по разработката, за която се говори от доста време.

 

ОСНОВЕН РЕМОНТ НА БУЛ. „БЪЛГАРИЯ” И ДВЕ НОВИ КРЪСТОВИЩА

 

Част от средствата отиват за основен ремонт на целия булевард „България“. Именно от тук се движат основните градски линии с номера 2, 4, 5, 9 и 110. Както вече писахме, с решение на местния парламент това е и маршрутът, по който ще се движат електрическите автобуси. Изцяло преустроени ще бъдат две натоварени кръстовища. Първото е пресечката на булевард „България“ и улиците „Краков“, „Освобождение“, „Полтава“ и „Беляковско шосе“. Там ще бъдат оформени и 41 паркоместа. Второто кръстовище обхваща улиците „Христо Ботев“, „Седми юли“ и „Цар Тодор Светослав“ – до Летния театър, на входа на Старото военно училище.

Със средства по проекта ще бъде изграден и пешеходният надлез над улица „Магистрална“, който ще свърже района на Търговски парк – Велико Търново, с парк „Никола Габровски“, за който също отдавна се говори.

 

Схема на пътния възел Пред Старото военно училище

ДВА БУФЕРНИ ПАРКИНГА, НА КОИТО ЩЕ СПИРАТ ВСИЧКИ ТУРИСТИ

 

С проекта се реализира и планът на кметството за изграждането на буферни паркинги по модел на развити западни туристически градове, на които всички посетители ще спират, за да не задръстват старата столица.

Двата буферни паркинга – в района на бившето Сержантско училище и в местността Френкхисар (под Балдуиновата кула), са с общо над 300 паркоместа – както за автомобили, така и за автобуси.

Между двата буферни паркинга и основните туристически забележителности ще пътуват три електрически автобуса, които ще бъдат закупени със средства по проекта. За целта е разработена нова основна линия от общинската транспортна схема, която бе одобрена и от Общинския съвет. Предвидено е и осигуряването на зарядна станция за нуждите на подвижния състав, който ще е с най-висока степен на екологичност поред стандартите на Европейския съюз.

За оптимизация на градските превози и повишаване на качеството на услугата ще бъде внедрена съвременна информационна система. Тя включва както монтирането на дигитални табла по натоварените автобусни спирки, така и създаването на контролен център за контрол и управление на транспортната организация. Информационна система ще бъде внедрена и за паркингите – тя също ще бъде управлявана от контролния център. Така ще бъде облекчена както работата на синята зона, така и на останалите обекти за спиране и престой.

За оптимизиране на трафика във Велико Търново ще бъдат модернизирани четири светофарни уредби. С одобрението на местния проект практически държавата гарантира и самото му финансиране. Средствата пък ще бъдат харчени след стриктно организирани обществени поръчки от страна на Община Велико Търново.

Стилян НАЙДЕНОВ

loading...

Коментари за "Велико Търново чака пари за два пътни възела, паркинги, ремонт на ул. „България” и електробуси"

 • 11.07.2019 в 14:25

  какви електробуси – нали имаше – при първия студ и те „умряха“ ?! А защо затриха тролейбусите? в Плевен и София си вървят и са печеливши, ама явно се настъпиха интереси на „корпоративни“ фирми?!

  Отговор
 • 11.07.2019 в 16:14

  Като гледам как ремонтираха ул. „Васил Левски“, по-добре да не пипат „България“! А и има много повече нужда от ремонт на някои странични улици, ама нали там са малко разходите, респ. малко ще и краденето – няма да стане. За електробусите – дали Сашо Нанков знае за тези неща, а дали ГЕРБ знаят за тях – откъде ще дойде партийното финансиране, ако Общината си върне градския транспорт? Не пипайте, моля, тази част, ГЕРБ има нужда от тези пари!

  Отговор
 • 11.07.2019 в 18:26

  В момента между Летния театър и Христов Ботев има паркинг – може би най-големият и единствен неплатен в тоя град. Та…, като направят това смешно кръгово с денивелация повече от 10 градуса, къде ще преместят паркинга? Ако пък унищожат паркинга къде ще спират хората от околните кооперации?

  Отговор
 • 12.07.2019 в 1:02

  Голям филм ще стане с това кръгово на старото военно училище !!! Изобщо не мисля, че там е за кръгово. За Бул. България мисля, че би било добре да се направи, ама има много по належащи за ремонт улици !!!

  Отговор
 • 12.07.2019 в 6:47

  Оправете военното училище , разкопахте го и тъй стои.

  Отговор
 • 12.07.2019 в 10:40

  Велоалеи моля! Като университетски град е срамно да не се създават такива – това би привлякло повече студенти, би редуцирало колите в центъра и би направило града по-чист. Все повече хора ползват и тротинетки… И апропо – ако поне едната тролейбусна линия – тази по Габровски до автогара Запад – се възстанови, това би бил огромен (екологичен) успех.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!