Вицепрезидентът Илияна Йотова ще открие Летния семинар във ВТУ

110 участници от 36 държави от четири континента са заявили участие

ВИЦЕПРЕЗИДЕНТЪТ ИЛИЯНА ЙОТОВА ЩЕ ОТКРИЕ ЛЕТНИЯ СЕМИНАР ПО БЪЛГАРСКИ ЕЗИК И КУЛТУРА, КОЙТО ЗАПОЧВА В ПОНЕДЕЛНИК ВЪВ ВТУ „СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ“. 110 участници от 36 държави и четири континента са заявили участие тази година. Всички те ще изучават българската граматика в продължение на две седмици във Великотърновския университет, след което по традиция ще отидат и до морето.
Британецът Уолтър Елиът е ветеранът на семинара, тази година той идва в старата столица за 12-и път. Освен това 68-годишният представител на Великобритания е сред най-възрастните участници. Неговата сънародничка Хилъри Бейли, която е музикален педагог и идва за първи път, е на 70 години. За осми път родната ни граматика във ВТУ иска да изучава гъркът Томас Тракателис. Представителят на Полша идва за шести път и също е сред ветераните на семинара.
10-годишната украинка Анна Иванова е най-малката участничка тази година. Анна има български корени, също като Михаил Сергеев и Кирил Германов, който идва от Канада. Сред младите българисти са и Алина Кусовская от Беларус и украинката Марта Мартек. И двете на 18 години и са студентки.
„Най-много са студентите българисти, докторантите и преподавателите. Сред участниците има журналист, лекари, ветеринар, адвокат, екскурзовод, изследовател. За всички тях българският език е нужен или заради научните интереси, към които са се насочили, или в професията“, обяснява зам.-директорът на семинара доц. Валерия Тодорова.
Занимания по български език ще имат семинаристите всеки ден според програмата. Предвидени са и девет специализирани семинара, част от които ще бъдат водени на английски език. Така тези, които се интересуват от българско изобразително изкуство, етнография, съвременен български език, съвременна литература, фолклор, история и култура на България, ще могат да присъстват на лекциите. По традиция най-голям е интересът към родното кино. Лектор в този семинар е продуцентът и режисьор Станимир Трифонов. Освен това семинаристите ще могат да видят и два български филма – „Слънчево“ и „Асистентът“, и да се срещнат с продуцента на двете ленти Илия Костов. За първи път тази година има и семинар, посветен на туризма, многоезичието и превода.
Пак за първи път, освен занимания по народни танци, участниците в семинара ще могат да се включат и в уъркшоп за изучаване на занаяти. Заниманията ще бъдат водени от жените от клуб „Седянка“, които ще покажат на чужденците как се плъсти, как се плете дантела и как се тъче. В програмата има Вечер на българската кухня и българската поезия, както и Вечер на интернационалната кухня.
По традиция в почивните дни организаторите на семинара предлагат на гостите и екскурзии до интересни градове и местности. Тази година маршрутите ще отведат чужденците до Жеравна, Арбанаси и Враца.
Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *