42 четения

Изпечен ало измамник поискал 29 800 лв. от търновка за операция на сина й

Изпечен телефонен измамник с тлъсто досие и множество присъди отива на съд по обвинителен акт на Районна прокуратура във Велико Търново. В средата на 2018 г. Я. Н. бил в Румъния и там започнал да върти на произволни телефони в болярския град и да лови наивници. На въдицата се хванала възрастната търновка Д. Н. Бандитът ползвал за съучастник А. Н., който му бил „муле“ и трябвало да прибира парите от извършените измами. Пред пенсионерката били разиграни два сценария по телефона. От поисканите 29 800 лв. в крайна сметка тя събрала в една торба всичките 6780 лв., спестени през живота й, и ги оставила пред вратата си, защото била убедена, че помага на полицията.

Я. Н. е от Левски и е част от криминален контингент по линия телефонни измами. Известен е на органите на МВР от 2010 г. във връзка със серия от телефонни измами. Осъждан многократно. След излизането си от затвора се свързал с А. П., като му предложил да го ползва за „муле“, като му посочва по телефона на кой адрес да отиде, за да вземе оставените от измамените лица пакети с пари и ценности. Шефът провеждал разговорите с пострадалите от Румъния, където купувал предплатени симкарти на румънски оператори.

Във въпросния ден миналия декември той дал указания на мулето си да отиде във В. Търново и да чака. Успял да заблуди старицата, че е служител на Криминална полиция и че са заловили измамници, като в намереното у тях тефтерче бил записан нейният телефонен номер, ограден с червено, което означавало, че е следващата им жертва. Казал й, че трябва да им съдейства, като сложи всичките си пари, скъпоценности и злато в торбичка и я изнесе пред входната врата. Веднага след това от същата румънска симкарта отново набрал номера й, представил се за лекар и й казал, че синът й си е счупил крака и че трябва да му даде 29 800 лв. за лечението му, започнал да я заплашва и обижда. Секунди по-късно отново й се обадил – този път като полицая, с когото говорила преди това. Пострадалата му разказала какво се е случило и той й наредил да търси парите, като й казал да не затваря телефона. Жената събрала всичките си спестявания от пенсията си през годините и ги оставила пред външната врата на дома си, убедена, че съдейства на полицията. Междувременно от друга симкарта мошеникът казал на А. П. откъде да вземе парите.

Н. ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *