607 четения

Предприемач изкупи една пета от Арбанаси

Легловата база в селото скоро ще надмине тази на Велико Търново

 

БИЗНЕСМЕН, КОЙТО ОПЕРИРА В СФЕРАТА НА ФАРМАЦИЯТА И ХИГИЕННАТА ИНДУСТРИЯ, ВЕЧЕ ПРИТЕЖАВА БЛИЗО ЕДНА ПЕТА ОТ ЗАСТРОЕНИТЕ ПЛОЩИ В АРБАНАСИ, ПОКАЗА НАША СПРАВКА НА БАЗА СДЕЛКИТЕ, КОИТО СЕ ИЗВЪРШВАТ В СЕЛОТО. Недко Христов, който държи популярната фирма „Синтезия”, вече притежава три огромни хотела и още толкова къщи. Наскоро също е закупил и няколко терена с непотребни сгради в тях и ги е обособил като паркинги. Така той притежава вече близо 30 хил. квадратни метра под формата на земи и застройки. Почти изцяло негова е и северозападната зона край основния вход на селото. Само за последните няколко години той изкупи целия комплекс „Арбанашки хан”, хотелския комплекс „Загорие” и прилежащите между тях територии.

„Г-н Христов е най-големият собственик на имоти тук, доста известни личности са си закупили къщи напоследък и това е показателно за интереса към селото и качеството на живот тук”, коментира кметът Тодор Кръстев. Другият голям притежател на имоти в Арбанаси е предприемачът Стефан Дойчев. Но даже и с разширението на основния му комплекс „Севастократор” има едва наполовина като разгъната площ и земи от Христов, изчисляват брокери.

Покрай оформянето на собствеността изявените бизнесмени са финансирали изцяло със собствени средства и няколко нови улици в селото. „Борба” още миналата година съобщи за инициативата им, но тя вече е факт, а примерът им явно е заразен, защото още неколцина собственици проучват възможността да дарят ремонти на отсечки. Освен Недко Христов нова улица за своя сметка в селото е направил и собственикът на „Тремол” Петър Колев. Бизнесменът Красен Маслянков също е направил за своя сметка път от южната страна на Арбанаси.

Легловата база в селото вече е напът да надмине тази във Велико Търново. В процес на изграждане тук са 10 нови малки хотела и къщи за гости. Вече са пред завършване и няколко частни къщи, които се строят на мястото на пустеещи доскоро имоти. Една от тях прави съсобственикът на компанията „ГО грил” точно под парка „Лакото”. Той е закупил терен с руини, който стоеше непотребен и в продажба близо 10 години.

С. МАРИНОВ

 

 

2 коментара за “Предприемач изкупи една пета от Арбанаси

 • 12.07.2019 в 13:07
  Permalink

  Да са живи и здрави, повече такива хора да има! Предприемчиви!

  Отговор
 • 16.07.2019 в 9:54
  Permalink

  Предприемчиви не, по – скоро местни феодали.
  Превърнаха Арбанаси в луксозен бардак.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *