Вложиха 1,6 млн. лева в ремонт на новата сграда на Административния съд

На приключване е ремонтът на емблематична сграда във Велико Търново, която от есента ще приюти Административния съд. Имотът, който е паметник на културата, бе купен преди 7 години от Министерството на правосъдието за 1,7 млн. лева. Сградата на ул. „Иван Вазов” 1 е с четири надземни и два подземни етажа. Построена е през 1935 г., с 1400 кв. м разгърната застроена площ. Вътрешното й пространство е изцяло препроектирано за нуждите на съда. В нея ще има три съдебни зали, деловодство и помещения за служителите и магистратите.

Реконструкцията на сградата започна на 7 септември 2018 г. Тя е поверена на консорциум от строителни фирми, създаден специално за случая. Стойността на проекта е 1,6 млн. лева.

„Покривът е изцяло нов, покрит с керемиди, както се полага на сграда със статут на паметник на културата от ансамблово значение. Фасадата също е освежена. Дограмата е дървена, подновени са ВиК и елинсталацията, инсталиран е СОД. Отвътре стените са шпакловани и боядисани, а 50 камиона строителни отпадъци вече са извозени”, обясни председателят на Административния съд в старата столица Георги Чемширов. Повече от 12 години съдебната инстанция работи в сградата на бившия Партиен дом, която е с неподходящи условия за нуждите на Темида. Съдия Георги Чемширов не се ангажира с дата за откриване на обновената сграда.

Н. ГЕОРГИЕВА

Снимка Светослав СТЕФАНОВ

One thought on “Вложиха 1,6 млн. лева в ремонт на новата сграда на Административния съд

  • 14.07.2019 в 11:58
    Permalink

    Най-неудобното място за съд! Нула паркоместа! А ще идват хора от огромен район! Трябваше да заделят еднно ъгълче около военния архив и да направят нова сграда с подземни и надземни паркинги, както се прави по света.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.