Българо-мароканска сватба събра нашенци и африканци във Велико Търново

За първи път Велико Търново бе домакин на българо-мароканска сватба. Младоженците са Людмила и Си Мохамед Уали. Двамата решиха да се венчаят в старата столица, тъй като булката е родом от тук. Освен това в България по-лесно можело да се съберат всички роднини, приятели и близки на младото семейство. Съпрузите посрещнаха гостите си в ресторанта на Света гора и до първите сутрешни лъчи в неделя в заведението се играха хора и автентични арабски танци.

Младоженците са заедно от 16 години. Това е тяхната втора сватба, след като първата се състояла през януари в Германия, където и живеят. Желанието им обаче било този щастлив момент да споделят и с най-скъпите си хора, затова организирали още една венчавка. Първоначалният замисъл бил церемонията да се състои в Мароко, но тази дестинация затруднявала гостите и в крайна сметка се спрели на родното място на Людмила. Свекърът и свекървата на търновката донесли традиционна арабска сватбена рокля на снаха си и марокански кафтан за Си Мохамед. С тях се пременили малко преди полунощ по време на празненството. Брачните клетви обаче си разменили облечени в красива бяла рокля и официален костюм.

„В Мароко младоженците се преобличат 5 – 6 пъти. Ние решихме да имаме по два тоалета. Арабската рокля е от много лека и приятна материя. Цялата е обшита с камъни, мъниста и позлатени конци. Включва и специален колан, украсен със специални форми, наподобяващи българските пафти“, разказа булката.

Мъжкият кафтан пък представлявал дълга бяла риза.

По време на церемонията Людмила превеждала всичко на своя любим, тъй като той не говори български, но много държал да знае всичко, което длъжностното лице казва в този щастлив момент.

И въпреки че младоженецът е представител на друга националност и религия, той не пропусна да изпълни характерните за България сватбени обичаи. Си Мохамед „открадна“ любимата си от дома на родителите й в квартал „Бузлуджа“, напълни обувката на булката с пари, участва в разчупването на погачата и дори се научи да играе хоро. Както поверява традицията пък, свекървата посрещна с пита и мед в ръка избраницата на своя син.

В тържеството се включиха няколко фолклорни състава, а сред шаферките бе 7-годишната Далия Гюлай от Велико Търново, която участва в надпреварата „Нова звезда“ в предаването на Слави Трифонов. Талантливата болярка не пропусна да поздрави младоженците с няколко музикални изпълнения.

Двойката не изключва възможността да вдигне и сватба в Мароко.

Людмила и Си Мохамед планират меден месец из Европа, след което се връщат обратно в Германия, където имат собствен бизнес.

Галина ГЕОРГИЕВА

loading...

4 коментара за “Българо-мароканска сватба събра нашенци и африканци във Велико Търново

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *