„Нике – играта и победата“ събра в Никополис ад Иструм реконструктори от цялата страна

„Усмихват ти се боговете, успех пред тебе се задава”, бе късметът, който кметът Даниел Панов изтегли от боговете

„13% РЪСТ НА ТУРИСТОПОТОКА И 30% РЪСТ В КУЛТУРНИЯ ТУРИЗЪМ БЕЛЕЖИ ВЕЛИКО ТЪРНОВО И ТОВА НИ НАРЕЖДА НА ЕДНО ОТ ПЪРВИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ. Увеличението на туристите е именно благодарение на фестивали като този – „Нике – играта и победата“, и благодарение на множеството концерти и събития, които организираме в историческите обекти. Фестивалът „Сцена на вековете“, Средновековният фестивал на Царевец, този в Никюп, който ни води 5% повече туристи за последните три години, са атрактивни и любопитни за посетителите“, каза кметът на община Велико Търново инж. Даниел Панов при откриването на феста „Нике – играта и победата“. Той се провежда за четвърти път в Никополис ад Иструм. Миналата година атрактивните възстановки са били наблюдавани от близо 4000 туристи, тази година организаторите посрещат дори повече гости от страната и от чужбина, каза още инж. Панов, който получи възможността да си изтегли късмет от боговете като подарък от групата за исторически възстановки „Дукс антика“ от Свищов.

„Усмихват ти се боговете, успех пред тебе се задава, честит бъди, но не забравяй, това, което притежаваш, то всъщност тебе притежава – късметът на кмета“, пишеше в късмета на търновския кмет, а авторката на късметите Ани Спасова обясни, че руната, която носи цялото това благополучие, е руната за успех и богатство.

Занаятчийски пазар, демонстрации на антична кухня, ранногермански ритуал на плодородието, късноантична сватба, битки, църковен диспут и погребален ритуал показаха участниците във фестивала тази година. Единствената по рода си историческа възстановка, посветена на Ранната и Късната Античност, която се провежда на територията на община Велико Търново, доведе в Никополис ад Иструм групи за исторически възстановки и самостоятелни реконструктори от София, Русе, Ямбол, Шумен, Свищов и Велико Търново.

ШЕФ ПЕТЪР СТЕФАНОВ, ПРЕДСТАВИТЕЛ НА КЛУБ „ТРАДИЦИЯ“ В СТАРАТА СТОЛИЦА, БЕШЕ ЕДИН ОТ ПЪРВИТЕ, РАЗПЪНАЛИ ШАТРАТА СИ В НИКОПОЛИС АД ИСТРУМ. Популярният шеф-готвач на „Традиция“ приготви варварска каша, с която успя да нахрани поне 100 човека на обяд, а за вечерта успешно се справи с „Пиле амброзия“.

„Варварската каша е храна на бедните. Състои се от зеленчуци и кореноплодни – лук, праз, моркови, пащърнак, ряпа, цвекло, грах, нахут, леща и булгур. Почти няма подправки, това отличава ястието, но и подправките не са нужни, защото съставките сами подправят ястието и му придават нужните аромати. Трябват ми около 40 минути, за да нарежа всички съставки, които след това се слагат заедно в един казан и им трябват още 40 – 50 минути да се сготвят“, обяснява шеф Стефанов и допълва, че въпросната варварска каша по днешните стандарти се явява храна за богатите, защото голяма част от съставките й са доволно скъпи. Не е така с вечерната му рецепта за пиле амброзия, за която му трябват пиле, бекон, фурми, сини сливи и много подправки. Това ястие и тогава, и днес си е за по-отбраната прослойка. „В него има и масло, и киселинка, месото се запържва с бекона, отделно се сварява нахутът. Рецептата е римска и е много вкусна“, признава Петър Стефанов.

И докато шеф Стефанов майсторски върти ножа и приготвя кашата на варварите, много близо до него русенецът Ивайло Енев ремонтира шлемове на участници във фестивала. „Занимавам се металопластика. За мен започна като хоби това, което някога е било оръжеен бизнес. Сега и за мен е бизнес, макар и да е сувенирен“, обяснява Ивайло, който по образование е икономист. След няколко години като счетоводител обаче решил, че ще зареже офиса и законите и ще се посвети на хобито си. Днес той прави шлемове и оръжия. Някои от шлемовете са малки и сувенирни, но някои са правени специално за възстановчици и запалени ентусиасти. „Аз самият се вдъхнових от музейни експозиции, филми и книги за история. Чета много на английски и руски, защото литературата на български е малко, и по цял ден кова метал“, разказва още Ивайло, който продава оръжията си за около 110 – 150 лв., а шлемовете – за 250 – 350 лв., в зависимост от размера и труда, който е вложил в изработването им.

КАК СЕ СЕКАТ МОНЕТИ С УДОВОЛСТВИЕ ДЕМОНСТРИРА НА ВСЕКИ ЛЮБОПИТЕН ПЕТЪР ПЕТРОВ – ПЕТРОНИЙ. Възстановчикът се е нарекъл Петроний на първия колекционер в Рим. „Най-интересното е, че Петроний е събирал всякакви видове стъклени чаши. Някога всяка чаша, правена на ръка, е ставала различна и това го е впечатлявало. Аз сега колекционирам най-вече печати“, обяснява Петроний и допълва, че сече монетите си от сплав от калай, алуминий и цинк.

Cohors II Lucensium (Втора луцензианска кохорта), в която участват служители на Историческия музей в Ямбол, сдружение „Ситалк — исторически реконструкции“, „Дукс Антика“ от Свищов, търновската „Традиция“ и Сдружение за антични реконструкции Mos Maiorum Ulpiae Serdicae от София, участваха тази година във фестивала. Той беше организиран от сдружение „Бъдеще за Никюп”, Община Велико Търново, Регионалния исторически музей в старата столица, кметството в Никюп и сдружение „Мос Майорум Улпие Сердице” в София.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Сн. авторката

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *