23 четения

Посланикът на Бразилия дойде за откриването на изложбата от пленера „Павликени и светът“

НЕЙНО ПРЕВЪЗХОДИТЕЛСТВО ПОСЛАНИКЪТ НА БРАЗИЛИЯ В БЪЛГАРИЯ И РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЯ АНА МАРИЯ САМПАЙО ФЕРНАНДЕС беше на посещение в Павликени. Визитата й в града беше по повод откриването на изложбата, с която завърши тазгодишното издание на пленера „Павликени и светът“, в който участваха художници от Бразилия, Холандия, Германия, Япония и България. Експозицията беше открита от кмета на Павликени инж. Емануил Манолов, който призна, че пленерът, на който фондация „Аматерас“ е съорганизатор, има своето място в културния живот на града и вече за осма година показва значими творци пред публиката. „Ние в Павликени си дадохме обещание, че ще отворим обятията си за изкуството от всички жанрове и видове и от всички страни по света. С откриването на тази изложба аз вярвам, че вървим в правилната посока и създаваме богат културен продукт за съгражданите ни и гостите на нашия град“, каза още кметът.

За първи път тази година всички автори са създали и едно общо произведение. Те са работили заедно във фоайетата на НЧ „Братство-1884“, където е показана и изложбата. Общата им работа се казва „Толерантност, дипломация и култура“.

В рамките на пленера беше организиран и уъркшоп, в който художничката Сумие Мацуе показа японския начин за полагане на злато и сребро.

По време на посещението си в Павликени Ана Мария Сампайо Фернандес разгледа и Историческия музей в града. Тя видя авторската изложба с портрети на Никола Гюзелев, докосна се до цигулката, която музеят в града получи като дарение от съпругата на оперния бас Анна Мария Гюзелева, след това седна зад старите чинове, на които преди век са седели учениците, и се снима пред един от най-красивите експонати в музея – „Колелото на живота”.

Посланикът присъства и на прожекцията на филма „Уважаеми Посланик“, който разказва за бившия посланик на Бразилия в Париж Луис де Соуза Данташ, удостоен посмъртно с почетното звание „Праведник на света при Мемориала на холокоста „Яд Вашем“ в Йерусалим. Признанието му е указано за спасяването на живота на повече от 1000 души, предимно евреи, от нацисткия режим. На живота и делото му е посветена и изложбата „Дон Кихот в мрака“.

Сн. Исторически музей – Павликени

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *