Ръководителят на Руския имперски балет проведе мастер клас с 10 деца от Велико Търново и Горна Оряховица

10 ДЕЦА ОТ БАЛЕТНИ ШКОЛИ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО И ГОРНА ОРЯХОВИЦА УЧАСТВАХА В МАЙСТОРСКИЯ КЛАС на ръководителя на Руския имперски балет Гедиминас Таранда. Хореографът се занимава с малките балеринки няколко часа преди трупата му да изиграе прочутия балет на Чайковски „Лебедово езеро“. С този спектакъл в събота вечерта започна фестивалът „Сцена на вековете“.

Два часа, вместо предвидения един, продължи урокът на Гадиминас Таранда. Репетицията беше в читалище „Надежда – 1869“, където ръководителят на Руския имперски балет показа на децата някои от тънкостите на трудното изкуство. Хореографът не скри изумлението си от уменията на малките си ученички и след урока покани всички момиченца да се срещнат с артистите от трупата преди спектакъла им.

Впечатлен от малките балерини и от Царевец, Гедиминас Таранда каза, че иска следваща година да постави на откритата сцена на историческия хълм „Половецки танц“ от операта „Княз Игор“. „Спектакълът ще е изключителна симбиоза между общо изпълнение на балет, хор и оркестър. Имам идея за грандиозно шоу с коне, огньове и още много ефекти“, сподели идеите си руският балетмайстор.

Артистите от Руския имперски балет пристигнаха във Велико Търново веднага след гастрол в Бразилия. Трупата е създадена преди четвърт век от балетната прима Мая Плисецкая. Повече от 1000 души аплодираха трупата. Сред тях бяха и зам.-министърът на културата Румен Димитров, който получи Старопрестолна грамота от зам.-кмета на община Велико Търново инж. Георги Камарашев.

„Сцена на вековете“ продължава до 4 октомври и в афиша тази година са включени седем впечатляващи заглавия – балет, опера, оперета, и за първи път зрителите ще имат възможността да присъстват и на симфоничен концерт. Своите спектакли на откритата сцена на крепостта Царевец представят оперите от Бургас, Варна и Русе, МДТ „Константин Кисимов“ – Велико Търново, и гостите от Имперския руски балет.

Музикалното събитие е отличено с престижния лейбъл „Европа за фестивалите. Фестивалите за Европа“ 2019 – 2020 и е включено в платформата на Европейската фестивална асоциация. Фестивалът „Сцена на вековете“ 2019 е под патронажа на министъра на културата на Република България Боил Банов.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Сн. „Сцена на вековете“

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *