168 четения

Закриха три паралелки с прием след 7 клас в областта /обновена/

1577 ученици от областта са приети на първо класиране

ТРИ ПАРАЛЕЛКИ С ПРИЕМ СЛЕД 7 КЛАС БЯХА ЗАКРИТИ СЪС ЗАПОВЕД НА НАЧАЛНИКА НА РЕГИОНАЛНОТО УПРАВЛЕНИЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО инж. Розалия Личева още след първото класиране. За тях или е нямало нито един кандидат, или учениците, пожелали да изучават тези специалности, са били критично малко.

В Професионалната гимназия по електроника „А. С. Попов“ във Велико Търново няма да бъде направен прием в паралелката, съставена от две специалности – „Спедиция, транспортна и складова логистика“ и „Промишлена естетика и дизайн“. Няма достатъчно кандидати и за „Машини и системи с цифрово и програмно управление“ в Професионалната техническа гимназия „Васил Левски“ в Горна Оряховица. В железничарския град е другата закрита паралелка – в Професионалната гимназия по електроника и електротехника „М. Ломоносов“, и е „Електрически машини и апарати“.

1577 ученици от област Велико Търново са приети на първо класиране, сочи справката на Регионалното управление на образованието. Те кандидатстват за 81 одобрени паралелки и 102 специалности в тях. Не са класирани само 61 момичета и момчета, защото балът им не е бил достатъчен за професиите, които са избрали, уточнява инж. Личева.

Тя признава, че по-притеснителен е фактът, че 192 седмокласници въобще не са подали документи за кандидатстване в 8 клас въпреки мащабната разяснителна кампания, която училищата и инспекторатът са провели. На поне 180 от тези ученици им предстои да се явят на поправителни изпити. Когато ги положат успешно, те ще могат да кандидатстват при обявяване на третото класиране, и то само за останалите тогава свободни места.

ОТ ВСИЧКИТЕ ОДОБРЕНИ 81 ПАРАЛЕЛКИ 56 ВЕЧЕ СА НАПЪЛНО СФОРМИРАНИ С НУЖНИЯ БРОЙ УЧЕНИЦИ. Останалите са предимно в професионалните училища, повечето от тях са паралелки с по две комбинирани специалности. Става дума за общо 25 професии, част от които са защитени, част са от списъка с професии и специалности, за които ще има сериозен недостиг до пет години. Което означава, че тези паралелки няма да бъдат закривани. Те могат да съществуват съответно с минимум по 9 и 12 ученици. „Но и незаетите места в тях са малко, така че се надявам до края на приема в тях да се запишат достатъчно ученици“, коментира инж. Личева и допълва, че едно от най-дискутираните през последните години училища – Хуманитарната гимназия „Св. св. Кирил и Методий“ във Велико Търново, тази година ще направи две паралелки. В паралелката с профил „Хуманитарен“ има класирани 18 ученици, в професионалната паралелка има 20 класирани деца.

Записването продължава до 16 юли. Всички приети на първо класиране седмокласници трябва да се запишат или да заявят желанието си да участват на второ класиране, ако не са удовлетворени от специалността, в която са приети на първия етап. Не е нужно да подават допълнително заявление за това, участват автоматично, но не могат да разместват желанията си. Това ще е възможно на третото класиране, но само за незаетите бройки.

В ПАРАЛЕЛКАТА „НЕМСКИ С МАТЕМАТИКА“ В ПРИРОДО-МАТЕМАТИЧЕСКАТА ГИМНАЗИЯ „ВАСИЛ ДРУМЕВ“ Е ЗАПИСАН УЧЕНИКЪТ С НАЙ-ВИСОК БАЛ – 486 ТОЧКИ. В това училище са и петте специалности, в които са класирани момичета и момчета с много висок бал. Шестата позиция е за паралелката по производство и обслужване в заведенията за хранене в Професионалната гимназия по туризъм „Д-р Васил Берон“. Следват две специалности на Езикова гимназия и паралелката по графичен дизайн на СУ „Емилиян Станев“ в старата столица.

В класа по приложно програмиране на ПМГ е най-високият минимален бал. Там последният класиран ученик е с 389,75 точки. С 380 точки влиза последният класиран ученик в „Графичен дизайн“ на СУ „Емилиян Станев“. В пет училища в областта обаче минималният бал е паднал до 30 точки.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!