Разплетоха афера за 25 000 европари за пчелини в Стражица върху държавна земя | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Разплетоха афера за 25 000 европари за пчелини в Стражица върху държавна земя

Публикувана на: 16.07.2019г. 3743 прегледа

Брат и сестра млади фермери и председатели на кооперации дадени на прокурор за обсебване и измама

БРАТ И СЕСТРА И ПРЕДСЕДАТЕЛИ НА КООПЕРАЦИИ ОТ СТРАЖИЦА са дадени на прокурор заради обсебване на земя от Държавния поземлен фонд и измама при получаване на 25 000 евро субсидии за пчелини в града. Схемата е разплетена от инспектори от ДФЗ „Земеделие“ и Икономическа полиция във Велико Търново. Констатациите са пратени на Окръжна прокуратура с мнение за образуване на досъдебно производство.

Младата фермерка Ренета Ангелова получила от фонда на два транша левовата равностойност на 25 000 евро за пчелин върху 672 кв. м в землището на Стражица. Пчелинът по договор бил регистриран в парцел под наем на кооперация „Зора 93“ в града с председател Нотю Добрев. При проверката обаче се оказало, че на практика земеделският парцел е с друг кадастрален номер в землището на Стражица и е собственост на Държавния поземлен фонд, а не на кооператива, което пък е абсолютно забранено. При проверка на място експертите засичат на работа по документи и 17-годишен младеж, който се оказва брат на Ренета, няма право на труд и за него не е питана Инспекцията по труда, което е задължително при непълнолетните. Ангел е бил назначен от сестра си, за да има по-голям шанс пред фонда за отпускане на втори транш от парите като доказателство за открито работно място. По същото време момчето е било редовен ученик във В. Търново и не е ясно каква работа е вършило всеки ден на 40 км от училището си.

Административната проверка установява още, че Ренета Ангелова е показала договор с невярно съдържание за ползване на земеделска земя за пчелина. Земя от Държавния поземлен фонд може да бъде дадена под наем единствено от директора на фонд „Земеделие“ във Велико Търново, което той не е правил за въпросния пчелин. През цялото време работодателят Ренета Ангелова е правила съответните вноски, попълвала е нужните месечни документи за отработени 8-часови дни и ги е регистрирала в системата на НАП. И още нещо – въпросният пчелин е регистриран като биологичен, но в трикилометровата зона край него се намират няколко работещи предприятия с вредни производства и химически манипулации, което е недопустимо.

СЛЕД КАТО БРАТЪТ СТАВА ПЪЛНОЛЕТЕН, СЪЩО ПОДАВА ДОКУМЕНТИ за отпускане на европейски пари за пчелин в същия район на Стражица. Експертите от фонда на място установяват, че кошерите на Ангел не се намират в регистрирания на негово име животновъден обект, а отново в Държавния поземлен фонд. При този млад фермер също имало договор за ползване на земя под наем от друга кооперация – „Александър Стамболийски“, с председател Цони Цонев. В този случай обаче парцелът също е на Държавния поземлен фонд, за който младежът няма договор с директора на ДФЗ във В. Търново, точно като сестра си. На Ангел Ангелов обаче не са отпуснати европари, защото механизмът за получаване чрез неверни твърдения и договори е засечен навреме. Иначе той също щеше да получи 25 000 евро. Сега ДФЗ започва да си търси парите от Ренета Ангелова чрез съответните изпълнителни процедури. Отделно прокуратурата трябва да каже дали има престъпление независимо от тези констатации на фонда и полицията. Това е първият подобен случай с пари за млад фермер за отглеждане на пчели и с пресечена измамна схема в областта.

Нели СУКОВА

loading...

Коментари за "Разплетоха афера за 25 000 европари за пчелини в Стражица върху държавна земя"

  • 16.07.2019 в 11:28

    Жестока измама! Сложили си кошерите на 600 квадрата от ДПФ и бачкал някакъв 17 годишен.
    В

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!