С 10 000 лв. читалище „Надежда 1869“ ще дигитализира старопечатния си фонд

БЛИЗО 10 000 ЛВ. СПЕЧЕЛИ ЧИТАЛИЩЕ „НАДЕЖДА 1869“ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО ПО ПРОЕКТ ЗА ДИГИТАЛИЗАЦИЯ НА АРХИВНИ ДОКУМЕНТИ. Средствата са осигурени по проект, който институцията е защитила пред Национален фонд „Култура“.

„Цифрово представяне и съхраняване културното наследство от старопечатен фонд и историческия театрален салон на НЧ „Надежда 1869“ се нарича проектът, който трябва да приключи за около година. За предстоящите 12 месеца ще бъде цифровизирана част от фонда на институцията. Библиотеката в читалището разполага с фонд от 48 787 единици, а старопечатната ни колекция се състои от 456 книги от XVI век до 1878 г., разказва председателят на Управителния съвет на читалищното настоятелство арх. Донка Колева и допълва, че най-старата книга е от 1588 г. и е Служебен миней, отпечатан във Венеция. Във фонда има запазени „Българска граматика” на Неофит Рилски, „Всеобща география за деца” от Иван Богоров. Има книги на Константин Фотинов, Иларион Макариополски, Сава Доброплодни, Васил Априлов, Найден Геров, Кръстю Пишурка, Васил Берон…

За дигитализация е избрана темата „Българското образоване до Освобождението“. Това означава, че на цифров носител ще бъдат качени всички учебни помагала по езикознание, природни науки, математика и история, които са общо 78 заглавия. Така всички, които се занимават с изследване на този период и тази тема, ще имат достъп до старопечатния фонд на читалището.

Цифровизацията ще бъде извършена в специализирания център „Север +“ на регионалната библиотека „П. Р. Славейков“. Центърът беше създаден по Програмата за културно наследство и съвременни изкуства.

Снимка Светослав СТЕФАНОВ

Арх. Донка Колева представи проекта

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *