Вицепрезидентът Илияна Йотова в старата столица: „Не очаквам да има спекулации при избора на нов главен прокурор“

„Не очаквам да има спекулации при избора на нов главен прокурор. Нямам опасения, че процедурата няма да бъде прозрачна. Доколкото разбирам, ще има възможност всички дебати и дискусии да бъдат наблюдавани от широката общественост. Мисля, че вече си направихме своите изводи и сме наясно с това, че колкото по-прозрачен е този процес, толкова по-добре ще бъде и за самата професионална гилдия.“ Така вицепрезидентът на България Илияна Йотова коментира във Велико Търново стартиралата процедура по избирането на главен прокурор. Г-жа Йотова пристигна в старата столица, за да открие Летния семинар по български език и култура, който започна вчера във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“.

„Разбира се, президентът е този, който трябва да бъде осведомен за различните тенденции при избора на главен прокурор, но аз съм привърженик преди всичко на разделението на властите, така както повелява Българската конституция. Нека в един спокоен диалог да бъде избран най-подготвеният човек. От полза за нас е изборът да бъде сполучлив и успешен“, каза още Илияна Йотова.

Вицепрезидентът коментира и искането за отмяна на машинното гласуване, като каза: „Аз сега ще ви отговоря като един обикновен български гражданин. Законът ми е дал правото да гласувам и машинно. Нито един аргумент на тези, които искат в момента неговата отмяна, не е убедителен за мен – нито грешките, нито финансовата страна на въпроса. И като гражданин не искам да ми бъде отнето това право“.

Вицепрезидентът призна още, че ако бъде създаден гарантиран и защитен софтуер, това ще позволи и на тези, които живеят в чужбина и са с български паспорт и българско гражданство, по-смело да участват в българските избори.

„Казват, че най-големият процент грешки бил при машинното гласуване. Но как се разбира това, при положение че грешките се отчитат заедно с обикновената писмена бюлетина. Нито обясненията на ЦИК, нито аргументите на тези, които искат промяна в закона, за мен не са достатъчно убедителни. Аз като гражданин не разбирам каква е логиката сега да бъде прекратена възможността за машинно гласуване. А това дали ще има вето решават президентът и неговият юридически екип“, заяви още Илияна Йотова.

Вицепрезидентът призна и това, че страната ни все още не успява да запълни квотата от 2000 места, предназначени за обучение на момичета и момчета от българската диаспора. „Ако има малко повече държавна подкрепа за подобни институти, сигурно ще бъдем много по-успешни. Неслучайно направихме поредица от студентски лаборатории, срещнахме се с децата от български произход в историческите диаспори, които имат желанието и възможността, дадена им от българската държава, да се обучават у нас. С колегите от Вътрешното, Външното министерство и от МОН подготвихме поредица от мерки и се надявам съвсем скоро да има и промяна в Закона за чужденците в България, така че максимално да облекчим децата, които пребивават тук“, коментира Илияна Йотова.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *